ROZHOVOR: O sile protestov rozhodujú masy, hovorí politológ. Majú šancu zastaviť rušenie špeciálnej prokuratúry? (+anketa)

ta3/Kristína Górová
11.1.2024 10:00 , Aktualizované: 11.1.2024 13:02

Od nástupu novej vlády ubehli necelé tri mesiace. V práci však nelenia, avizujú veľké zmeny v spravodlivosti. Koaliční partneri chcú schváliť výraznú zmenu Trestného zákona, ktorá zahŕňa aj rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Opozícia voči týmto krokom robí, čo môže - blokuje rokovania parlamentu a zvoláva ľudí na námestia. O situácii na slovenskej politickej scéne sme sa porozprávali s politológom Jozefom Lenčom.

lenč-ta3
ta3

V článku sa dozviete:


  • či majú protesty potenciál narásť do rozmerov, aké sme videli po vražde novinára a jeho snúbenice,
  • či môže mobilizácia ľudí zmeniť rozhodnutia politikov,
  • ako môžu protesty vplývať na budúce smerovanie Slovenska,
  • či má opozícia šancu zastaviť plánované rušenie špeciálnej prokuratúry.

Opozícia vo štvrtok pokračuje ďalšími protestami. Naposledy prišli na námestia tisícky ľudí. Majú tieto protesty potenciál narásť do rozmerov, aké sme videli po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej?

Potenciál je vždy, ak sa téma protestov správne uchopí a ich organizátori dokážu presvedčiť verejnosť o ich dôležitosti. Téma rušenia ÚŠP však nie je až tak motivujúca, ak sa nespojí s niečím, čo bude pre verejnosť tak emotívne zaujímavé, ako vražda Jána Kuciaka a Martina Kusnirovej.

Netreba tiež zabúdať na to, že protesty z roku 2018 nemali taký výsledok, aký verejnosť očakávala. Šesť rokov od protestov Za slušné Slovensko tu máme de facto rovnakú vládu s rovnakými praktikami. 

Môžu politické protesty viesť k zmene postojov politikov v koalícii, aj keď deklarujú, že sú pevne rozhodnutí presadiť svoje návrhy?

Môžu za predpokladu, že budú dostatočne masívne, respektíve sa spoja s ďalšími politickými udalosťami - prezidentské voľby, kríza v koalícii a podobne. Pevnosť rozhodnutia niektorých poslancov a poslankýň môžu naštrbiť rôzne, hoc marginálne politické udalosti či nenaplnené ambície. 

Opoziční poslanci sa v parlamente vydali cestou obštrukcie. Má opozícia reálne šance zastaviť prijatie novely Trestného zákona či zrušenie ÚŠP?

Ak bude obštrukcia dostatočne dlhá a rokovanie o novele Trestného zákona a rušení ÚŠP sa bude prelínať s prezidentskými voľbami, môže takáto obštrukcia iniciovať zmenu postojov niektorých koaličných politikov a političiek. 

Môže súčasná situácia v parlamente znamenať nárast polarizmu v krajine? Ak áno, akým spôsobom by sa to mohlo prejaviť v dlhodobej perspektíve?

Polarizácia spoločnosti je dlhotrvajúcim javom. Existuje v podstate od vzniku štátu a má len rôznu intenzitu. Vražda, krízy či predchádzajúce volebné obdobie polarizovali spoločnosť natoľko, že aktuálna situácia v parlamente na tom nič výrazne nezmení. 

Anketa

Zúčastníte sa protestov, ktoré zvolala opozícia?

nie
- %
áno
- %
neviem
- %
Celkovo hlasov: 761

Ak nová vláda presadí svoje zámery aj napriek nevôli občanov na námestiach, aký by to mohlo mať vplyv na politickú kultúru a angažovanosť občanov v budúcnosti?

Záleží od toho, čo sa v budúcnosti udeje. Vo všeobecnosti však vidíme, že časť spoločnosti má napriek výsledku stále záujem angažovať sa vo verejnom živote, participovať na demokracii a chrániť ju pred jej nepriateľmi.

Žiaľ, nie je to väčšina spoločnosti. To je do veľkej miery dôsledok podceňovanej a nedôslednej výchovy k demokracii (občianskej výchovy). 

Existujú aj ďalšie spôsoby, ako občania môžu vyjadriť svoj nesúhlas s politickými zmenami okrem verejných protestov?

Prioritne voľbami, prípadne iniciovaním a účasťou na referende. 

Pozrite si, v ktorých mestách sa budú konať protesty.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok