Muža, ktorý strieľal na Reagana, prepustili po 35 rokoch na slobodu

TA3 ČTK
10.9.2016 22:08

Atentátnik, ktorý sa v roku 1981 pokúsil zabiť prezidenta Ronalda Reagana, opustil po viac ako tridsiatich rokoch psychiatrickú nemocnicu. Oznámil to denník The Washington Post.

Muža, ktorý strieľal na Reagana, prepustili po 35 rokoch na slobodu
SITA/AP

Zasiahol štyroch ľudí

Šesťdesiatjedenročný John Hinckley podľa lekárov nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre verejnosť. Už viac ako rok sa môže až 17 dní v mesiaci zdržiavať mimo liečebňu v dome svojej matky v štáte Virgínia, kde tiež bude naďalej žiť.

hincley_0a000002-66cc-e860.jpg

Reagan bol 30. marca 1981 americkým prezidentom desať týždňov, keď ho pri odchode z washingtonského hotela Hilton zasiahla strela do hrude. Dvadsaťpäťročný syn texaského milionára Hinckley vtedy vystrelil šesťkrát a zasiahol štyroch ľudí - prezidenta, jeho osobného tajomníka Jamesa Bradyho, agenta tajnej služby a policajta.

Reaganovi bola počas dvojhodinovej operácie vytiahnutá guľka z ľavého pľúca, len kúsok od srdca, a jeho stav sa rýchlo zlepšil. Brady ale po útoku zostal ochrnutý a zomrel v roku 2014; jeho smrť polícia začala vyšetrovať ako zabitie. Prokuratúra však stíhanie Hinckleyho zastavila.

Pod súdnym dohľadom

Hinckley bezprostredne po atentáte stál pred súdom, ale pre duševnú chorobu bol v roku 1982 obvinenia z pokusu o vraždu zbavený. Od tej doby bol umiestnený na klinike, súd mu ale od začiatku tohto storočia opakovane povoľoval čoraz častejšie pobyt na slobode. Svoj čin vysvetľoval tým, že chcel imponovať herečke Jodie Fosterovej.

Hinckley bude ďalej vystavený rade dočasných kontrolných opatrení, ktorých súčasťou je súdny dohľad a liečba. Ak všetkým podmienkam po nadobudnutí slobody vyhovie, začnú úrady jednotlivé obmedzenia odvolávať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok