Pod Mont Blancom v noci uviazli desiatky ľudí, zachránili všetkých

TA3 TASR
9.9.2016 11:14

Do bezpečia sa podarilo dostať posledných 16 z vyše 100 turistov, ktorí v dôsledku skríženia lán uviazli v kabínkach lanovky na francúzskej strane masívu najvyššieho alpského končiara Mont Blanc. Desiatky ľudí v lanovke strávilo noc.

Nedobrovoľná noc v lanovke

Medzi turistami, ktorí museli noc nedobrovoľne stráviť v nadmorskej výške viac ako 3000 metrov, bol aj desaťročný chlapec. Pasažierom boli poskytnuté deky, voda a jedlo. Podľa francúzskych médií strávilo noc v kabínkach 33 ľudí.

Po tom, ako sa technikom podarilo poruchu odstrániť, sa kabínky pre štyri osoby dali znova do pohybu, takže pasažierov nebolo treba evakuovať vrtuľníkmi alebo zlaňovaním.

Predtým sa pomocou vrtuľníkov podarilo dostať do bezpečia okolo 45 osôb. Následne sa však poveternostné podmienky zhoršili, takže asi 20 ďalších turistov bolo z kabínok zlanených. Evakuovaných previezli buď do francúzskeho lyžiarskeho strediska Chamonix, alebo do horskej chaty Torino na talianskej strane Mont Blancu.

Príčina poruchy sa zisťuje

K poruche päť kilometrov dlhej lanovky, ktorá vedie údolím Vallée Blanche, došlo približne o 16.30 h SELČ. Jej príčinu spoločnosť La Compagnie du Mont Blanc, ktorá lanovku prevádzkuje, zatiaľ zisťuje, no predpokladá, že laná sa mohli zamotať v dôsledku náhleho prerušenia chodu systému alebo pri silnom vetre.

Lanovka Panoramique Mont-Blanc spája vrch Aiguille du Midi (3842 metrov) na francúzskej strane masívu so štítom Helbronner (3462 metrov) na hraniciach s Talianskom. Vyhliadková jazda nad ľadovcami trvá zvyčajne 25 minút. Do prevádzky bola uvedená v roku 1957, prekonáva výškový rozdiel 311 metrov a jej vrcholová stanica sa nachádza vo výške 3778 metrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok