Antirúškari v akcii. Kotlárovi pomáhal zakladať komisiu na kontrolu covidových opatrení Harabin

24.1.2024 20:25

Po minulotýždňovom menovaní Petra Kotlára (SNS) za šéfa komisie, ktorá má prešetriť covidoví opatrenia, sa dozvedáme detaily. Bývalý predseda Najvyššieho súdu a minister spravodlivosti Štefan Harabin figuruje ako jeden z jej zakladateľov. Ten v stredu 24. januára ohlásil svoju kandidatúru na prezidenta.

Kotlárova komisia
Foto: TASR

Poverila ho vláda

Vláda Roberta Fica poverila poslanca Kotlára vedením novej komisie, ktorá má za úlohu preskúmať kroky vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera počas pandémie COVID-19. Kotlár je však známy kritik protipandemických opatrení.

Harabin aj Krajníková

Zatiaľ neboli zverejnené mená členov komisie, ale podľa Kotlára by mala byť tvorená odborným tímom vedcov, lekárov a právnikov.

Medzi osobami, ktoré sa zapojili do prípravy komisie, patrí aj prezidentský kandidát Štefan Harabin a kontroverzná právnička Adriana Krajníková, známa svojím odporom k proticovidovým opatreniam. Obe mená podľa vyjadrení kritikov znižujú legitimitu vládnej komisie, ktorá by mala byť nestranná.

Harabin na sociálnej sieti informoval, že základy tejto komisie na rokovaní takzvaného Národného koordinačného štábu položili 20. januára.

Pozrite si archívnu reportáž o menovaní Kotlára:

Nenosme rúška

Krajníková v minulosti navádzala svoje klientky, aby odmietali v nemocniciach testy na Covid-19 a nosenie rúšok. Jej kroky v roku 2020 odsúdilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR.

Harabin je známy spochybňovaním protipandemických opatrení. Okrem spochybňovania pôvodu pandémie sa odmietal podriadiť protipandemickým opatreniam. „Pozvánky som nepreberal, lebo keď som išiel na poštu a nenosím rúško, lebo nemám takú právnu povinnosť, tak ma na poštu nepustili,“ reagoval v minulosti pre Pravdu o tom, prečo sa nedostavil na súd.

Za šírenie nepravdivých a zavádzajúcich tvrdení mu YouTube vymazal účet na tejto platforme, informoval Mediaklik.

Pozrite si archívnu reportáž o odmietačoch rúšok:

Ciele a úlohy komisie

Jednou z úloh komisie bude aj preskúmavanie postupov a využívanie zdrojov počas pandémie. Bude sa zaoberať aj otázkami, ako sú porušovanie ľudských práv a nežiaduce účinky vakcín. Vláda tvrdí, že úlohou novej komisie je posúdenie a analyzovanie zákonnosti, hospodárnosti, účelnosti a efektivity opatrení prijatých v súvislosti s pandémiou v rokoch 2020 – 2022.

Kritika Kotlárovej komisie

Menovanie Petra Kotlára do čela komisie vyvolalo kritiku zo strany opozície. KDH vyjadrilo názor, že Kotlár nespĺňa odborné ani morálne požiadavky na vyšetrovanie pandémie. Opozičný poslanec Oskar Dvořák (PS) považuje menovanie Kotlára za politickú trafiku a vyjadril obavy, že bude naďalej šíriť dezinformácie.

Nižšie si môžete pozrieť vyjadrenie Dvořáka, ktorý je v PS expertom na zdravotníctvo:

Vyrovnanie sa s pandémiou

Táto iniciatíva prichádza v čase, keď Slovensko, podobne ako mnohé iné krajiny, hľadá cesty, ako sa vyrovnať s dopadmi pandémie a pripraviť sa na budúce zdravotné krízy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok