Antivaxeri sa jej vyhrážali, siahla si na život. Telo rakúskej lekárky našli s listom na rozlúčku

TA3 Reuters Washington Post
30.7.2022 13:00

Rakúski politickí lídri vyjadrili šok zo smrti lekárky, ktorá zatvorila svoju ordináciu po tom, ako sa jej odporcovia očkovania a popierači covidu vyhrážali smrťou. Informoval o tom The Washington Post.

Antivaxeri sa jej vyhrážali, siahla si na život. Telo rakúskej lekárky našli s listom na rozlúčku
Twitter/Claas Gefroi

Telo doktorky Lisy-Marie Kellermayrovej, všeobecnej lekárky, ktorá verejne zdôraznila účinnosť očkovania, našli v piatok, 29. júla, v jej ambulancii vo vidieckej oblasti severného Rakúska, uviedli rakúske médiá. Prokurátori vo Welse potvrdili samovraždu a uviedli, že bol nájdený list na rozlúčku, lekári preto neplánujú vykonať pitvu.

Kellermayrová pred mesiacom oznámila, že po viac ako siedmich mesiacoch vyhrážok smrťou dočasne zatvára ambulanciu. Povedala, že na zaistenie svojej bezpečnosti minula viac ako 100 000 eur. V polovici júla ambulanciu zatvorila natrvalo, píše The Washington Post.

Život zasvätila zdraviu

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen na Twitteri napísal, že myslí na jej rodinu a priateľov. "Ukončime toto zastrašovanie a strach. Nenávisť a netolerancia nemajú v našom Rakúsku miesto. Nájdime navždy spôsob, ako spolu pokojne žiť,“ povedal.

Minister zdravotníctva Johannes Rauch povedal, že Kellermayrovej smrť ho hlboko šokovala. "Ako lekárka zasvätila svoj život zdraviu a blahu iných,“ napísal na Twitteri. "Vyhrážky smrťou jej a jej kolegom boli brutálnou realitou." Takéto vyhrážanie označil za neospravedlniteľné a povedal, že "musí konečne prestať“.

Prokuratúra vo Welse v júni uzavrela vyšetrovanie Nemca podozrivého z vyhrážania sa lekárke s tým, že za prípad sú zodpovedné nemecké úrady, informovala agentúra APA. Polícia v Rakúsku pokračovala vo vyšetrovaní neznámych osôb.

Jej smrť šokovala krajinu

Agentúra Reuters pripomenula, že desaťtisíce ľudí minulý rok pochodovali na pravidelných protestoch proti plánom zaviesť povinné očkovanie, čo poukazuje na sociálnu priepasť v súvislosti s opatreniami v oblasti verejného zdravia, s ktorými sa stretli mnohé krajiny.

Ale smrť lekárky, o ktorej rakúska asociácia lekárov uviedla, že odráža širší trend hrozieb voči zdravotníckemu personálu, šokovala krajinu.

Novinár Markus Sulzbacher na Twitteri informoval, že ľudia sa schádzajú pred ministerstvom zdravotníctva s kvetmi a sviečkami, aby si pripomenuli jej pamiatku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok