Alabama sa chystá použiť novú metódu trestu smrti. Ide o nehumánny experiment alebo bezbolestný spôsob popravy?

ta3/ČTK
24.1.2024 10:34 , Aktualizované: 24.1.2024 12:07

Väzňa Kennetha Smitha, odsúdeného za vraždu, plánuje americký štát Alabama popraviť vo štvrtok metódou označovanou ako dusíková hypoxia - nedostatok kyslíka. Metóda nebola na tento účel ešte nikdy použitá.

Trest smrti
TASR/AP
Alabamská komora pre smrteľnú injekciu v Holmanovom nápravnom zariadení v Atmore

Po smrtiacej injekcii aj dusík

Smith bol jedným z dvoch mužov, ktorí boli v roku 1989 odsúdení za vraždu manželky kazateľa Elizabeth Sennettovej, ktorá bola ubodaná a ubitá na smrť pri nájomnej vražde za 1000 dolárov.

Avizovaný trest smrti, ktorý odsúdeného čaká, spočíva v podaní čistého dusíka cez masku. Úrady sa pre túto cestu rozhodli po tom, čo Smith v roku 2022 prežil smrtiacu injekciu. Alabama tvrdí, že dusíková hypoxia spôsobí rýchle bezvedomie, kritici však tento spôsob popravy prirovnávajú k pokusom na ľuďoch.

Žiadny štát zatiaľ nepoužil túto metódu na vykonanie trestu smrti. V Európe ale bola použitá pri asistovaných samovraždách, podotkol denník The New York Times (NYT).

Kenneth Smith Twitter/DDIndialive Kenneth Smith

Nepodarené tresty smrti

Alabama sa stala tretím štátom, spolu s Oklahomom a Mississippi, ktorý povolil použitie dusíka na popravu väzňov. Niektoré štáty hľadajú nové spôsoby popráv, pretože lieky používané v smrtiacich injekciách, najbežnejšom spôsobe popravy v Spojených štátoch, je stále ťažšie zohnať.

Rok 2022, kedy mal byť Smith popravený, bol navyše v Spojených štátoch rokom "nepodarených popráv", uviedla štúdia Centra pre informovanie o treste smrti (DPIC). Jednou z nich bola aj poprava teraz päťdesiatosemročného Smitha.

Humánnejší spôsob vraždy?

Odporcovia tvrdia, že Alabama zo Smitha robí pokusný objekt pre nevyskúšaný a potenciálne strašný experiment. Úrady uvádzajú, že smrť dusíkovou hypoxiou je bezbolestná, pretože človek rýchlo stratí vedomie. Upozorňujú, že Smithovi právnici sami označili dusíkovú hypoxiu za vhodnejšie ako problematické podávanie smrtiacich injekcií.

Minulý týždeň federálny sudca v Alabame zamietol žiadosť Smithových právnikov o zastavenie popravy. Smith sa odvolal a prípad bude pravdepodobne predložený Najvyššiemu súdu USA, ktorý sa v posledných rokoch na zastavenie popráv na poslednú chvíľu stavia zdržanlivo.

Smith, ktorý je teraz v cele smrti, povedal, že ho prenasledujú myšlienky na tento nevyskúšaný postup. „Je mi stále zle. Pravidelne ma prepadajú záchvaty paniky. To je len malá časť toho, s čím sa denne stretávam. V podstate mučenie," povedal Smith.

Na fotografii môžete vidieť protestujúcich proti uplatňovaniu trestu smrti v Alabame:

Priebeh trestu

Smith bude pri poprave položený na nosidlá, na tvár mu bude nasadená maska ​​a potom bude mať dve minúty na to, aby povedal svoje posledné slová. Potom riaditeľ väznice alebo jeho asistent začne pumpovanie plynu do masky po dobu najmenej 15 minút.

Philip Nitschke, priekopník asistovanej samovraždy, ktorý odhaduje, že bol svedkom najmenej 50 úmrtí v dôsledku dusíkovej hypoxie bol predvolaný k prípadu Smitha.

Uviedol, že si dokáže predstaviť rôzne scenáre priebehu tohto trestu, od rýchlej a bezbolestnej smrti až po smrť spojenú so značným utrpením, ak sa niečo pokazí.

Odpor odsúdeného

V miestnosti má byť počas popravy prítomný Smithov duchovný radca, reverend Jeff Hood, ktorý sa obáva toho, čo by Smith mohol prežiť, a nadniesol možnosť, že by sa mohol pokusu o popravu fyzicky brániť. "Toto nebude pokojný pokus," povedal Hood. 

"Myslím, že je dôležité, aby si ľudia uvedomili, že keď niekoho takto pripútate, nemôžete očakávať, že niekto, kto sa dusí - dusí na smrť - nebude klásť odpor," dodal.

Verejnosť chce zachovať trest smrti

Alabama má jeden z najvyšších počtov popráv na obyvateľa v USA; v súčasnej dobe tu na popravu čaká 165 ľudí. Od roku 2018 registruje tri nepodarené pokusy o popravu smrtiacou injekciou, ktoré odsúdenci prežili.

Prieskumy verejnej mienky trvalo ukazujú, že trest smrti podporuje mierna väčšina Američanov, pričom rozdiely medzi nimi sú výrazné podľa politického presvedčenia. Podľa jedného z minuloročných prieskumov agentúry Gallup podporuje trest smrti pre osoby odsúdené za vraždu väčšina republikánov (81 percent) a len 32 percent demokratov. Napriek tomu sa počet popráv od roku 1999, kedy bolo vykonaných 98 popráv, výrazne znížil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok