Bolo všetko inak? Vedci spochybnili pád newyorských Dvojičiek

ČTK
7.9.2016 16:16

Zástancovia konšpiračných teórií sú zvyčajne označovaní za bláznivých teoretikov. Teraz, 15 rokov po tragédii, štvorica fyzikov v rešpektovanom časopise Europhysics News Európskej fyzikálnej spoločnosti spochybnila oficiálne výsledky vyšetrovania pádu budov Svetového obchodného centra v New Yorku.

Časopis upozorňuje na špekulácie

Vedci, ktorí sa venovali výlučne technickému rozboru zrútenia mrakodrapov a nie otázke terorizmu, poukazujú na to, že dôkazy vedú skôr k riadenej demolácii než k pádu, ktorý by spôsobil náraz lietadiel s následným požiarom. Štvorica tiež uviedla, že si je vedomá chúlostivých aspektov témy, preto by ich hypotéza mala byť predmetom skutočného vedeckého nestranného vyšetrovania.

Zverejnený materiál je kontroverzný a uvedomuje si to aj časopis Europhysics News, ktorý upozorňuje na to, že text sa od bežne zverejňovaných, prísne vedeckých článkov odlišuje aj tým, že obsahuje špekulácie. Zverejnenie práce však považuje za dôležité a pripomína, že zodpovednosť za obsah vždy nesú autori.

Odborníci Steve Jones, Robert Korol, Anthony Szamboti a Ted Walter sa venujú pádu oboch budov WTC, takzvaných Dvojičiek, ale zaujímajú sa aj o  budovu číslo sedem Svetového obchodného strediska, do ktorej ale žiadne lietadlo nenarazilo.

dvojicky-terorizmus-wtc-1140px-sita-ap_0a000002-2252-115b.jpg

Vyšetrovanie trvalo roky

Americký Národný ústav pre normy a technológie (NIST) po dlhoročnom vyšetrovaní dospel k záveru, že nosníky Dvojičiek boli po náraze lietadiel a následnom požiari natoľko oslabené, že svoju funkciu nedokázali ďalej plniť. Pri budove číslo sedem k pádu prispel niekoľkohodinový požiar.

Vedci pripomínajú, že trojica budov WTC je jediným známym príkladom úplného štrukturálneho zrútenia výškových budov na svete, ktoré zapríčinil požiar. "Jediný fenomén, ktorý je schopný viesť k takémuto úplnému zrúteniu budov, je postup známy ako riadená demolácia, keď sa k zámernému zničeniu použijú výbušniny či iné zariadenia," poznamenali vedci.

"Americký Národný ústav pre normy a technológie nakoniec po niekoľkých rokoch vyšetrovania dospel k záveru, že všetky tri zrútenia budov 11. septembra spôsobili primárne požiare. Pätnásť rokov od tejto udalosti však toto vysvetlenie nestačí stále väčšiemu počtu architektov, inžinierov a vedcov," dodali autori článku.

dvojicky-wtc-new-york-1140px-sita-ap_0a000002-1fdc-db75.jpg

Požiar vraj na kolaps nestačí

Vo svojej práci vedci zdôrazňujú, že požiar zvyčajne nemá dostatočne vysokú teplotu a netrvá tak dlho, aby tepelne narušil oceľový nosný rám výškových budov. Väčšina mrakodrapov má navyše protipožiarne systémy, ktoré zabraňujú ohriatiu nosníkov na kritickú teplotu. Nosníky sú ďalej chránené nehorľavými materiálmi a izoláciou. Nosný systém je tiež naddimenzovaný, aby v prípade lokálnych porúch nenastalo zrútenie celej stavby.

V minulosti sa odohralo niekoľko dlhotrvajúcich požiarov mrakodrapov, pri ktorých nenastalo celkové, ani čiastočné zrútenie. Ak k zrúteniu predsa len došlo, vždy bolo len čiastočné. Príkladom je budova číslo päť WTC, ktorá 11. septembra 2001 horela približne osem hodín a napriek tomu sa nezrútila.

V článku odborníci pripomenuli vyhlásenie hlavného statika WTC Johna Skilling z roku 1993. Vtedy po útoku na WTC povedal, že veže boli navrhnuté špeciálne na to, aby ustáli náraz veľkého dopravného lietadla. Hoci uznal, že palivo z lietadla by spôsobilo mohutný požiar, pri ktorom by zahynulo mnoho ľudí, budova by ale ostala stáť.

trosky-wtc-1140px-sita-ap_0a000002-1ffe-1c6b.jpg

Práca českého profesora

Vedci opakovane kritizujú postup NIST pri vyšetrovaní. Upozorňujú aj na nedostatočné preverenie rýchleho, symetrického voľného pádu budovy číslo sedem či chýbajúcu analýzu toho, prečo nižšie sekcie Dvojičiek nedokázali zastaviť, prípadne spomaliť pád vyšších poschodí.

Autori článku pripomínajú, že NIST cituje prácu českého profesora stavebného inžinierstva materiálových vied Zdeňka Bažanta. Ten sa do pozornosti širokej verejnosti dostal tým, že vypracoval a neskôr rozšíril analýzu kolapsu oboch veží.

V závere textu odborníci zopakovali, že budovy WTC sú prvé výškové budovy, ktorých pád podľa vyšetrovania spôsobil požiar, ale zároveň rastie počet odborníkov, ktorí o záverečnej správe NIST pochybujú. "Prevažná väčšina dôkazov ukazuje na riadenú demoláciu. Vzhľadom na ďalekosiahle dôsledky je morálne nevyhnutné, aby sa táto hypotéza stala predmetom skutočného vedeckého nestranného vyšetrovania zodpovedných úradov," dodali vedci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok