Nová Duálna akadémia má pomôcť s ľuďmi v automobilovom priemysle

SITA
7.9.2016 12:24

Školský rok sa začal aj na novej bratislavskej strednej škole, takzvanej Duálnej akadémii. Informoval o tom Tomáš Kurtanský zo spoločnosti Media Knowledge. Tento projekt má byť odpoveďou na dlhodobý nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily pre automobilový priemysel na Slovensku.

Nová Duálna akadémia má pomôcť s ľuďmi v automobilovom priemysle
ilu foto SITA/AP

Žiaci dostanú finančnú podporu

Podľa predsedníčky združenia Duálna akadémia Jany Širokej bude škola pripravovať absolventov priamo pre potreby trhu práce. "Absolútny dôraz preto chce klásť na praktickú časť výučby. Študentom je k dispozícii nová samostatná tréningová hala vybavená robotmi a technológiami, ktoré sa používajú v najmodernejších závodoch koncernu Volkswagen na Slovensku a vo svete," uviedla.

V rámci štúdia na akadémii budú môcť záujemcovia študovať v štyroch študijných odboroch, konkrétne mechanik nastavovač, mechanik-mechatronik, mechanik strojov a zariadení a mechanik – elektrotechnik. Štúdium na škole bude bezplatné a žiaci budú dostávať počas štúdia aj finančnú podporu na ubytovanie, dopravu a tiež podnikové štipendium. Teoretické a praktické vyučovanie sa má striedať v týždňových cykloch, pričom praktická časť sa bude uskutočňovať vo forme odborného výcviku a praktických cvičení, ako aj prázdninových stáží a brigádnickej činnosti.

Po úspešnom ukončení štúdia budú mať absolventi garantované zamestnanie v spoločnostiach Volkswagen Slovakia, Matador či Siemens. "Okrem výučného listu a maturitného vysvedčenia získajú aj medzinárodne platný bilaterálny certifikát nemeckej Asociácie obchodných a priemyselných komôr - doklad o odbornej spôsobilosti. To im umožní uplatniť sa popri Slovensku aj na nemeckom trhu." dodala Na otvorení školského roka sa v akadémii zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych veci a rodiny Branislav Ondruš.

Zabezpečí aj rekvalifikáciu zamestnancov

Duálna akadémia, ktorá počíta s celkovou investíciou 9 miliónov eur, vznikla na základe zmeny zriaďovateľa Strednej odbornej školy automobilovej J. Jonáša v Bratislave. Projekt iniciovalo záujmové združenie právnických osôb, ktoré založili Volkswagen Slovakia a Matador Automotive v novembri 2015. V roku 2016 sa stali členmi združenia aj Siemens a Bratislavský samosprávny kraj.

Na jar tohto roku poslanci BSK, vtedajšieho zriaďovateľa Strednej odbornej školy automobilovej na ulici J. Jonáša, súhlasili so zmenou zriaďovateľských kompetencií v prospech záujmového združenia. Súkromná stredná odborná škola automobilová – Duálna akadémia tak po novom zastrešuje aj pôvodnú strednú odbornú školu.

Akadémia bude takisto zabezpečovať rekvalifikáciu zamestnancov spoločností, ktoré sú členmi záujmového združenia a pripravuje zároveň ponuku podnikového a mimopodnikového vzdelávania, ako aj školenia pre ďalšie firmy na Slovensku. Celkovo má Duálna akadémia k dnešnému dňu 324 žiakov a študentov a tiež 118 rekvalifikantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok