Sudca sa pýtal obete znásilnenia, prečo nedržala kolená pri sebe

TA3 ČTK
7.9.2016 10:35

Šokujúce správanie ho môže stáť talár. Kanadský sudca Robin Camp čelí disciplinárnemu konaniu pre výroky, ktorých sa dopustil pred dvoma rokmi pri riešení prípadu znásilnenia. Devätnásťročnej dievčiny sa vtedy pýtal, prečo nemohla "jednoducho držať kolená pri sebe".

Sudca sa pýtal obete znásilnenia, prečo nedržala kolená pri sebe
Ilu foto SITA/AP Twitter/CBCPolitics

Ponechajú mu talár?

Camp si nevhodnými poznámkami spôsobil nemalé problémy. Súdna rada sa totiž momentálne rozhoduje, či mu ponechá talár. Podobné konanie sudcov nie je v Kanade bežné, od vytvorenia rady v roku 1971 došlo len k jedenástim vyšetrovaniam.

Sudca Camp pred dvoma rokmi v Calgary zbavil obžalovaného obvinenia. Medzitým odvolací súd tento verdikt zrušil a nariadil nový súdny proces. Obvinený muž bol podľa stanice CBC znova zatknutý.

Stereotypné predstavy

Rozruch ale sudca narobil hlavne tým, že ženu, ktorá vystupovala ako obeť, opakovane oslovoval ako "obžalovanú" a vyhlasoval, že "niekedy bolesť a sex idú ruka v ruke". Žena vypovedala, že bola znásilnená na jednom večierku v kúpeľni nad výlevkou - Camp sa vtedy spýtal, prečo "jednoducho neuhla panvou, aby do nej nemohol muž vniknúť".

Camp, ktorý bol medzitým povýšený, sa má pred radou zodpovedať za to, či jeho výroky odrážali odpor k zákonom chrániacim zraniteľné obete a svedkov, či uvažuje predpojato a či sa pri výsluchu obete opieral o zdiskreditované stereotypné predstavy, ako by sa obeť mala po znásilnení správať.

Camp sa v stanovisku rade ospravedlnil za svoje "nevhodné a necitlivé" výroky. Na svoju obhajobu uviedol, že sa vďaka školeniu od skúsenejšieho sudcu, psychológa a experta na sexuálne delikty ako sudca zlepšil. A vynasnaží sa ďalej zlepšovať a rozširovať si obzory, aby bol kanadskej justícii prínosom.

Podľa BBC sa očakáva, že vyšetrovanie potrvá niekoľko dní, než komisia zložená z troch sudcov a dvoch právnikov dospeje k odporúčaniu na rozhodnutie celej súdnej rady. Medzitým z nariadenia federálneho súdu nesmie Camp súdiť ďalšie prípady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok