Vzorom im je Hizballáh, podporujú Hamas a "kamošia" sa s Iránom. Kto sú Húsíovia a prečo útočia na nákladné lode?

ta3/Kristína Górová
12.1.2024 11:25

Spojeným štátom a Veľkej Británii došla trpezlivosť. Útoky Húsíov na nákladné lode v Červenom mori ich podnietili k náletom na ciele povstalcov. Vysvetľujeme, kto sú títo povstalci a prečo útočia.

Západné sily začali konať po tom, ako na plavidlá zaútočili Húsiovia - Iránom podporovaná povstalecká skupina, ktorá kontroluje veľkú časť Jemenu, píše BBC.

Útoky USA a Veľkej Británie

Americký prezident Joe Biden uviedol, že armády USA a Spojeného kráľovstva v piatok skoro ráno úspešne podnikli nálety proti cieľom Húsíov s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Holandska.

Zasiahnutých bolo viac ako 12 objektov vrátane hlavného mesta Saná a Hudajdy, ktorá je červenomorskou baštou povstalcov. Medzi ciele v Jemene patrili logistické uzly, systémy protivzdušnej obrany a sklady zbraní.

Pozadie konfliktu

Útoky povstalcov sa začali po tom, čo 7. októbra 2023 spustilo islamistické hnutie Hamas rozsiahle raketové útoky na Izrael. 

Húsíovia vyhlásili podporu Hamasu a uviedli, že zaútočia na každú loď smerujúcu do Izraela. Nie je však jasné, či tam všetky napadnuté lode skutočne smerovali.

V novembri sa podľa vlastných tvrdení zmocnili izraelskej nákladnej lode. Odvtedy zaútočili na niekoľko komerčných plavidiel pomocou bezpilotných lietadiel a balistických rakiet.

Obavy lodných spoločností

Počet útokov Húsíov v Červenom mori sa od novembra do decembra zvýšil o 500 percent. Hrozba sa stala takou veľkou, že veľké lodné spoločnosti prestali plávať v regióne a náklady na poistenie sa od začiatku decembra zvýšili desaťnásobne.

Najväčšie lodné spoločnosti vrátane spoločností Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd a ropnej spoločnosti BP uviedli, že presmerujú svoje lode z Červeného mora. Obávajú sa zvýšených cien pohonných hmôt aj poškodenia dodávateľských reťazcov.

Takmer 15 percent svetového námorného obchodu prechádza cez Červené more, ktoré so Stredozemným morom spája Suezský prieplav, a je tak najkratšou námornou trasou medzi Európou a Áziou.

Washington navyše obvinil Irán, že je "hlboko zapojený" do plánovania operácií proti komerčným plavidlám v Červenom mori.

Kto sú Húsíovia?

Húsiovia sú ozbrojenou skupinou z podsekty jemenskej šiitskej moslimskej menšiny s názvom Zaidi. Ich názov je odvodený od zakladateľa hnutia Husajna al-Hútího.

Skupina, formálne známa ako Ansar Allah (Boží partizáni), vznikla v 90. rokoch 20. storočia s cieľom bojovať proti korupcii vtedajšieho prezidenta Aliho Abdullaha Saleha.

Jemenský exprezident Sálih, podporovaný armádou Saudskej Arábie, sa v roku 2003 pokúsil povstalcov zlikvidovať, no neúspešne.

Húsíjskí povstalci vedú od roku 2014 občiansku vojnu proti jemenskej vláde. Vládu proti Húsíom podporuje koalícia arabských krajín pod vedením Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.

Podľa OSN si vojna do začiatku roka 2022 vyžiadala približne 377-tisíc mŕtvych a štyri milióny vysídlených osôb.

Húsíovia sa spolu s Hamasom a Hizballáhom hlásia k "osi odporu" vedenej Iránom, ktorá je namierená proti Izraelu, USA a širšiemu Západu.

Kto podporuje povstalcov?

Vzorom pre Húsíov je šiitské ozbrojené hnutie Hizballáh v Libanone. Americký výskumný inštitút Combating Terrorism Center tvrdí, že od roku 2014 im Hizballáh poskytuje rozsiahle vojenské odborné znalosti a výcvik.

Húsíovia považujú za spojenca aj Irán, pretože ich spoločným nepriateľom je Saudská Arábia. Irán je podozrivý, že dodáva povstalcom zbrane. USA tiež tvrdia, že iránske spravodajské služby sú rozhodujúce preto, aby Húsíovia mohli zaútočiť na lode.

"Vieme, že Irán bol hlboko zapojený do plánovania operácií proti komerčným plavidlám v Červenom mori," uviedla hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC).

"Je to v súlade s dlhodobou materiálnou podporou a povzbudzovaním destabilizujúcich akcií Húsíov v regióne zo strany Iránu," dodala.

Irán popiera účasť na útokoch povstalcov v Červenom mori.

Útoky na Saudskú Arábiu aj Izrael

USA a Saudská Arábia tvrdia, že Irán dodal balistické rakety, ktoré Húsíovia v roku 2017 vystrelili na Rijád. Saudská Arábia tiež obvinila Teherán z dodania riadených striel a bezpilotných lietadiel, ktoré Húsíovia použili na útok na saudskoarabské ropné zariadenia v roku 2019.

Húsíovia vystrelili na Saudskú Arábiu desaťtisíc rakiet krátkeho doletu a zaútočili aj na ciele v Spojených arabských emirátoch. Od začiatku vojny v Pásme Gazy vystrelili balistické rakety a bezpilotné lietadlá aj smerom na Izrael.

Dodávky týchto zbraní by porušili zbrojné embargo OSN. Irán však dodávky poprel.

Akú časť Jemenu ovládajú Húsíovia?

Oficiálnou vládou Jemenu je prezidentská rada, na ktorú v apríli 2022 prezident Abdrabbuh Mansúr Hádí preniesol svoje právomoci.

Vláda však sídli v saudskoarabskom hlavnom meste Rijád po tom, ako tam Hádí v roku 2015 utiekol.

Väčšina jemenského obyvateľstva žije v oblastiach pod kontrolou Húsíov. Okrem hlavného mesta Saná a severu Jemenu kontrolujú povstalci aj pobrežie Červeného mora.

Bezpečnostná rada OSN uviedla, že v roku 2010 mali Húsíovia 100- až 120-tisíc stúpencov, ktorých tvorili ozbrojené jednotky aj neozbrojení podporovatelia.

Pozrite si reportáž o nočných útokoch proti Húsíom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok