USA a Británia zaútočili proti povstalcom v Jemene. NATO odkazuje, aby si Irán krotil spojencov a Húsíovia sľubujú pomstu

ta3/TASR/BBC/Denis Dufala
12.1.2024 06:57 , Aktualizované: 12.1.2024 21:40

Spojené štáty a Veľká Británia spustili masívne údery proti húsíjskym povstalcom v Jemene, ktorí útočia na lode v Červenom mori. Americký minister obrany Lloyd Austin riadi operáciu z nemocnice. Húsíovia odkazujú, že neplánujú poľaviť. Situáciu sledujeme online.

Biden Sunak-Červene more-Jemen
TASR/AP

21:00 Online článok sme ukončili, pozrite si zhrňujúcu reportáž.

20:13 Jemenskí povstalci Húsíovci zrejme omylom zaútočili v Adenskom zálive na tanker vezúci ruskú ropu. Súkromná britská spoločnosť Ambrey, ktorá sa zaoberá námornou bezpečnosťou v oblasti, uviedla, že povstalci sa na základe zastaranej informácie pravdepodobne domnievali, že plavidlo plaviace sa pod vlajkou Panamy je nejako spojené s Britániou. Škody ani zranenia hlásené nie sú.

„Kapitán nahlásil, že strela dopadla do vody vo vzdialenosti 400 až 500 metrov (od lode) a že ho sledujú tri menšie plavidlá,“ oznámila britská vojenská služba Maritime Trade Operations. Incident sa odohral asi 170 kilometrov od jemenského prístavu Aden.

„Je to už druhý tanker s ruskou ropou, na ktorý Húsíovci omylom zaútočili,“ uviedla spoločnosť Ambrey, podľa ktorej povstalci zrejme vychádzali z verejne prístupných dát v databáze, ktorá je však skoro pol roka stará, a neodrážajú tak skutočnosť.

20:00 Spojené štáty nevyhľadávajú konflikt s Iránom, hoci uskutočnili letecké údery proti Teheránom podporovaným jemenským povstalcom s cieľom zastaviť ich útoky na obchodné lode v Červenom mori.

„Nevyhľadávame konflikt s Iránom. Nevyhľadávame eskaláciu a nie je dôvod na eskaláciu nad rámec toho, čo sa stalo v priebehu posledných dní,“ uviedol hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby pre televíznu stanicu MSNBC.

16:53 Desaťtisíce ľudí vyšli dnes do ulíc jemenských miest v reakcii na nočné údery, ktorými Spojené štáty s podporou ďalších krajín zasiahli pozície husijských povstalcov v Jemene.

Jeden z lídrov Húsíov na zhromaždení označil USA za teroristov, informovala agentúra Reuters. Podľa informácií denníka The New York Times (NYT) ľudia protestovali aj v Bahrajne, ktorý sa na bombardovaní podieľal.

15:30 Členské krajiny Európskej únie budú na budúci týždeň rokovať o založení námornej misie, ktorá má pomôcť chrániť námorné trasy v Červenom mori, kde jemenskí povstalci opakovane útočia na obchodné lode.

Príslušný návrh, o ktorom sa v Bruseli hovorilo už niekoľko týždňov, bol predložený ešte predtým, ako USA a Spojené kráľovstvo v noci na piatok zaútočili na infraštruktúru húsíjských povstalcov v Jemene, píše AFP.

14:51 V rozhovore pre ta3 analytik a český novinár Pavel Novotný hodnotil situáciu: Veľká Británia a Spojené štáty v noci zaútočili na vojenské ciele v severnom Jemene, ktorý kontroluje hnutie jemenských húsíov, ktorí spolupracujú s Iránom. "Inými slovami, otvoril sa nový možný front medzi Západom a Iránom," tvrdil Novotný, ktorý dlhodobo sleduje situáciu na Blízkom východe.

"Nemyslím si však, že by bol Teherán natoľko šialený, že by sa pustil do vojny so Západom. Dôvod pre túto vojenskú operáciu bol, že jemenskí Húsíovia spolupracujú s Iránom a preto napádajú obchodné lode plaviace sa cez Červené more," dodal.

Táto trasa patrí k najdôležitejším obchodným trasám, jednak z globálneho hľadiska, ale aj z pohľadu obchodného vzťahu Európskej únie a Ázie.

14:47 Všetky americké a britské záujmy sa stali legitímnymi cieľmi húsíjských bojovníkov. Predstavitelia povstalcov podporovaní Iránom to v Jemene vyhlásili po nočnom útoku USA a Spojeného kráľovstva na húsíjské ciele. Informovali agentúry DPA a AFP.

"Všetky americké a britské záujmy sa v reakcii na ich priamu a otvorenú agresiu voči Jemenskej republike stali legitímnymi cieľmi jemenských ozbrojených síl," vyhlásila húsíjská vládnuca Vyššia politická rada.

14:00 Severoatlantická aliancia (NATO) v piatok vyhlásila, že útoky pod vedením Spojených štátov na povstalcov Húsíov v Jemene mali za cieľ ochrániť lodnú dopravu cez Červené more. NATO zároveň vyzvalo Irán, aby "krotil svojich spojencov".

12:52 Ceny ropy prudko vzrástli. Reagujú na nočné americko-britské útoky na vojenské základne jemenských povstalcov.

Akcie sa zvýšili z obáv možného širšieho konfliktu na Blízkom východe. Týka sa to hlavne dodávok ropy z regiónu, najmä tých, ktoré prechádzajú Hormuzským prielivom medzi Perzským a Ománskym zálivom.

12:30 Útoky Spojených štátov a Británie proti jemenským povstalcom Húsíom v Jemene za podpory ďalších spojencov prebehli v súlade s Chartou OSN, uviedli v piatok spojenci v spoločnom vyhlásení píše sa v správe DPA.

"Tieto presne mierené útoky mali za cieľ narušiť a oslabiť spôsobilosti, ktoré Húsíovia používajú na ohrozovanie svetového obchodu a životov medzinárodných námorníkov v jednej z najdôležitejších vodných ciest sveta," uviedli spojenci v spojitosti s opakovanými útokmi Húsíov na plavidlá prechádzajúce cez Červené more vrátane obchodných lodí.

Vyhlásenie okrem USA a Británie podpísali vlády Austrálie, Bahrajnu, Dánska, Holandska, Južnej Kórey, Kanady, Nemecka a Nového Zélandu.

12:00 "Z hľadiska medzinárodného práva sú (pozn. red. nočné útoky spojencov na povstalcov) nelegitímne," tvrdí hovorca Kremľa, Dmitrij Peskov.

Peskov tiež hovorí, že Kremeľ opakovane naliehal na Húsíov, aby zastavili útoky na lodnú dopravu v Červenom mori.

10:29 Niekoľko desiatok protivojnových aktivistov vo štvrtok neskoro večer na Times Square v New Yorku a pred Bielym domom vo Washingtone protestovalo proti útokom USA a Británie na pozície húsíjských povstalcov v Jemene. Informovala o tom agentúra Reuters.

Demonštranti na Times Square skandovali heslá ako "ruky preč od Blízkeho východu", "ruky preč od Jemenu" a "ruky preč od Gazy". Účastníci protestu neďaleko Bieleho domu mávali palestínskymi vlajkami a niesli transparenty s nápismi "Slobodná Palestína" a "Zastavte bombardovanie Jemenu".

10:22 "Čokoľvek si myslíte o príčine konania Húsíov a ich ospravedlňovaní útokov... nemôžeme im dovoliť, aby sa snažili udusiť globálny obchod, aby dosiahli akékoľvek politické a diplomatické ciele," hovorí minister Heappey.

10:12 Saudská Arábia, ktorá od roku 2015 vedie letecké bombardovania Húsíov, vyzvala po útokoch USA a Spojeného kráľovstva na "vyhýbanie sa eskalácii".

9:55 Agentúra AP informovala o tvrdeniach jemenských povstalcov, že pri útokoch zomrelo najmenej päť ľudí, ďalší šiesti boli zranení.

9:47 Nad Saudskou Arábiou prelieta letka amerických vzdušných síl s kurzom k východnému pobrežiu Afriky. Ide o lietadlá typu GRUMMAN C-2 Greyhound, ich hlavnou úlohou je doručovanie nákladu na palubu lietadlovej lode. Lietadlo poskytuje kritickú logistickú podporu útočným skupinám na plavidlách.

US army.png Reprofoto: globe.adsbexchange.com Dve vojenské lietadlá amerických vzdušných síl prelietali nad Saudskou Arábiou okolo Jemenu s kurzom na Eritreu.

9:31 Čína v piatok vyzvala všetky strany konfliktu v Jemene na zdržanlivosť, aby nedošlo k jeho rozšíreniu.

"Čína je znepokojená eskaláciou napätia v Červenom mori," vyhlásila hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. "Vyzývame všetky strany zapojené do konfliktu na zachovanie pokoja a zdržanlivosti, aby nedošlo k jeho rozšíreniu," dodala.

9:27 Minister ozbrojených síl Spojeného kráľovstva James Heappey pre BBC Breakfast povedal, že britské lietadlá v noci nadnes zaútočili na dva ciele v Jemene, zatiaľ čo americké lietadlá zaútočili na ďalších 12.

Hovorí, že operácia bola "primeraná a nevyhnutná" na obranu vojnových lodí a plavidiel v Červenom mori. V súčasnosti sa podľa neho neplánujú žiadne ďalšie útoky.

"Ako vždy, ozbrojené sily a štátni úradníci našej krajiny, ktorí s nimi spolupracujú, vynikali pri plánovaní tejto misie," dodal Heappey.

9:24 Liberálni demokrati, Plaid Cymru a ďalší požadujú, aby bol zvolaný britský parlament na diskusiu o leteckých úderoch v Jemene.

John McDonnell varoval, že akcia Spojeného kráľovstva a USA by mohla "rozpáliť región".

Očakáva sa, že britský premiér prednesie vyhlásenie parlamentu v pondelok a pokúsi sa uistiť poslancov, že účasť Spojeného kráľovstva bola proporcionálna a legálna.

9:06 Americký minister obrany Lloyd Austin nariadil a sledoval útoky na jemenské pozície z nemocničného lôžka. Uviedol to vysokopostavený zdroj z Pentagónu pre televíznu stanicu CNN.

Austin leží v nemocnici od 1. januára po tom, čo sa u neho na konci decembra objavili komplikácie po operácii rakoviny prostaty. Podľa nemenovaného vysokopostaveného pracovníka Pentagónu bol preto celý úder proti povstalcom riadený z nemocničného lôžka.

8:45 Pred dvoma dňami sme prostredníctvom rozhovoru s českým novinárom verejnosť informovali o stupňujúcom sa napätí v regióne Blízkeho východu.

Námorné sily Veľkej Británie a Spojených štátov vtedy odrazili najväčší útok jemenských povstaleckých Húsíov na námornú dopravu v Červenom mori. Oznámil to britský minister obrany. Podľa americkej armády skupina podporovaná Iránom odpálila najmenej 21 dronov a rakiet.

Celý rozhovor si môžete pozrieť v článku z 10. januára 2024.

8:40 Doposiaľ zasiahli spojenci na čele s USA a Veľkou Britániou 60 vojenských cieľov na 16 miestach. Útoky boli mierené primárne na vojenskú techniku povstalcov.

Povstalci podnikali útoky na obchodné trasy v Červenom mori medzi Európou a Áziou už od novembra roku 2023.

8:26 Rozhodnutie prezidenta Bidena spustiť letecké údery proti húsíjskym povstalcom získalo od republikánov v Kongrese určité uznanie, ale zožalo aj kritiku od niektorých kolegov v demokratickej frakcii.

Šéf republikánov v Senáte USA Mitch McConnell povedal: "Vítam operácie USA a koalície proti teroristom, ktorí sú podporovaní Iránom a zodpovední za násilné narušovanie medzinárodného obchodu v Červenom mori a útoky na americké plavidlá."

Roger Wicker, najvyššie postavený republikán v senátnom výbore pre ozbrojené sily, povedal: "Tento úder bol o dva mesiace oneskorený, ale je to dobrý prvý krok k obnoveniu odstrašovania v Červenom mori."

8:12 Húsíovia sú ozbrojená skupina a podkategória jemenskej šiitskej moslimskej menšiny, Zaidiov.

Vyhlasujú sa za súčasť iránskeho odporu – spolu so skupinami Hamas a Hizballáh – proti Izraelu, USA a Západu.

8:01 Iránske ministerstvo zahraničných vecí v piatok odsúdilo útoky Spojených štátov a Británie voči húsíjským povstalcom v Jemene. Teherán upozornil, že tento krok podnieti "neistotu a nestabilitu" v regióne.

"Dôrazne odsudzujeme vojenské útoky, ktoré dnes ráno uskutočnili Spojené štáty a Spojené kráľovstvo na niekoľko miest v Jemene... Tieto útoky sú jasným porušením suverenity a územnej celistvosti Jemenu," uviedol hovorca iránskej diplomacie Násir Kanání.

7:57 Rusko požiadalo o naliehavé piatkové zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s americko-britskými útokmi na Jemen, uviedla Stála ruská misia pri OSN. Misia uviedla pre ruskú tlačovú agentúru Tass, že stretnutie bolo naplánované na 10:00 v New Yorku (15:00 GMT).

7:53 Obranný spravodajca BBC približuje, že útoky viedli a koordinovali USA. Pentagon uviedol, že ich zámerom bolo narušiť a znehodnotiť vojenské schopnosti Húsíov – konkrétne miesta s dronmi a raketami, ktoré používajú v Jemene na zacielenie medzinárodnej lodnej dopravy v Červenom mori.

Štyri lietadlá Typhoon odleteli z RAF Akrotiri na Cypre - spiatočný let niekoľko tisíc míľ - ktorý si vyžadoval doplnenie paliva. Použili dláždené bomby, aby zasiahli 2 ciele – miesto, o ktorom sa hovorí, že sa používa na vypúšťanie dronov, a letisko, z ktorého Húsíovia vystrelili rakety.

7:48 Húsíovia tvrdia, že útoky „neodradia“ podporu skupiny pre Gazu. "Potvrdzujeme, že neexistuje absolútne žiadne ospravedlnenie pre túto agresiu proti Jemenu, pretože neexistovala žiadna hrozba pre medzinárodnú plavbu v Červenom a Arabskom mori...Zameranie bolo a bude ovplyvňovať izraelské lode alebo lode smerujúce do prístavov okupovanej Palestíny". Napísal v príspevku na X hovorca skupiny Mohammed Abdulsalam.

Húsíovia boli vzdorovití pred hrozbou leteckých útokov – a aj teraz po nich. Jeden z jej predstaviteľov uviedol, že „bitka bude väčšia a presahuje predstavivosť a očakávania Američanov a Britov“.

7:34 Eliška Trpíšková zo zahraničnej redakcie ta3 porozprávala viac o detailoch útokov na vojenské pozície v Jemene. Vojenské zložky celkovo zasiahli až 60 vojenských cieľov na 16 miestach.

Odborníci a analytici sa vyjadrili, že situácia eskaluje. Biden sa vyjadril, že nebude váhať a vykoná ďalšie opatrenia na ochranu svojich ľudí a voľného pohybu tovaru po Červenom mori. Podobne sa vyjadril aj Sunak, ktorý jemenských povstalcov obviňuje z útokov na dôležitú obchodnú trasu.

Kontext konfliktu

Konflikt eskaluje od novembra 2023. Húsiovia často útočia na obchodné lode v Červenom mori. Ide o kľúčovú trasu medzi Európou a Áziou, ktorá predstavuje približne 15 % svetovej lodnej dopravy. Táto trasa vedie k Suezskému prieplavu, ktorý je najkratším spojením medzi Áziou a Európou. Veľké lodné spoločnosti sa trase vyhýbajú a sú nutené ísť dlhšou trasou. To v dôsledku zvyšuje ceny komodít.

Pozrite si rozhovor so redaktorkou Eliškou Trpíškovou, ktorá približuje detaily vojenského konfliktu v Jemene:

Masívne nálety

Americká a britská armáda podnikli v noci na piatok masívne nálety naprieč Jemenom. Agentúra Reuters s odvolaním sa na tvrdenia svedkov uviedla, že nálety zasiahli vojenské základne pri hlavnom meste Saná i Taíz aj námornú základňu Húsíov v prístave Hudajdá.

"Na môj príkaz americké vojenské sily...úspešne vykonali údery na niekoľko cieľov v Jemene, ktoré využívajú húsíjskí povstalci na ohrozenie slobody plavby na jednej z najdôležitejších vodných ciest na svete," povedal Biden s odkazom na útoky Húsíov na námornú dopravu v Červenom mori.

Podpora ostatných krajín

Biden vo vyhlásení uviedol, že údery proti Húsíom boli vykonané s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Holandska. Ako dodal, USA v prípade potreby nebudú váhať podniknúť ďalšie vojenské operácie.

Nevyhnutná odpoveď

Podľa nemenovaného predstaviteľa USA sa údery zamerali na ciele Húsíov vrátane radarových základní, skladísk zbraní a odpaľovacích zariadení pre drony a strely. Podľa neho bolo ich cieľom zabrániť ďalším útokom Húsíov.

Britský premiér Rishi Sunak uviedol, že americké a britské letecké údery boli "nevyhnutné a primerané". Podotkol, že aj napriek opakovaným varovaniam zo strany medzinárodného spoločenstva jemenskí povstalci pokračovali v útokoch na plavidlá v Červenom mori.

Prezident USA dodal, že "bezprecedentná" séria 27 útokov Húsíov od novembra na lode zahŕňala aj použitie "protilodnej balistickej strely prvýkrát v histórií". Tieto útoky podľa Bidena ohrozujú americký personál, civilných námorníkov a partnerov a poškodzujú voľný tok medzinárodného obchodu.

Saudská Arábia vo vyhlásení uviedla, že "s veľkým znepokojením sleduje vojenské operácie v oblasti Červeného mora a letecké útoky na viaceré miesta v Jemene". Zároveň vyzvala na zdržanlivosť a vyhýbanie sa eskalácii.

Povstalci v Jemene bojujú zo solidarity

Od vypuknutia vojny v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas začali jemenskí povstalci podnikať útoky na kľúčovú námornú trasu. Odôvodňujú to solidaritou s Palestínčanmi v Gaze.

Washington a jeho spojenci vydali dosiaľ viacero čoraz prísnejších varovaní adresovaných Húsíom, aby zastavili útoky na lode v Červenom mori. V decembri bola na podnet USA vytvorená medzinárodná koalícia s názvom Strážca prosperity (Operation Prosperity Guardian) na ochranu tejto námornej oblasti, cez ktorú prúdi 12 percent svetového obchodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok