FOTO/VIDEO: Konali sa protivládne protesty proti rušeniu ÚŠP. Dosť bolo Fica, skandovali ľudia. ta3 bola na mieste

ta3/Lenka Klobučníková/Veronika Pancuráková/Peter Revús/Martin Dušička
11.1.2024 17:59 , Aktualizované: 11.1.2024 21:30

Opozícia vo štvrtok 11. januára zvolala protivládne protesty proti zrušeniu špeciálnej prokuratúre. Zhromaždenia sa začali o 18:00 h na 14 mestách Slovenska. Štáb ta3 aj s redaktormi bol na mieste. Pozrite si priebeh protestov.

Situácia v Žiline

"V Žiline sú to stovky ľudí na Hliníkovom námestí. Prihovoril sa im aj Richard Sulik," informoval na mieste redaktor Peter Revús.

Pozrite si video z protestu zo Žiliny.

Situácia v Banskej Bystrici

V Banskej Bystrici sa prvýkrát protestovalo priamo na hlavnom Námestí SNP, predtým tu boli trhy, zišlo sa tu niekoľko stoviek ľudí. Prvým rečníkom bol poslanec Jozef Hajko (KDH). Na protest do Banskej Bystrici zavítal aj Tomáš Szalay zo SaS.

Pozrite si video z protestu z Banskej Bystrici.

Situácia v Bratislave

Na bratislavskom Námestí SNP opoziční predstavitelia vonku rozdávali čaj. Vystúpili poslanci za SaS Vladimíra Marcinková, Ondrej Dostál a Jana Bittó Cigániková či Július Jakab z hnutia Igora Matoviča a David Dej z PS.

"My tu chceme žiť," vyhlásil na proteste Ivan Štefunko z PS a ľudia to potom skandovali s ním. "Sme šťastní, že vám záleží na tom, aby sme si v našej krajine uchránili demokraciu západného typu a nedovolili ju zmeniť na diktatúru," dodal Štefunko.

V Bratislave vystupovala aj Jarmila Koteková, manželka policajta Ladislava Koteka, ktorý má status chráneného oznamovateľa. Davu sa prihovárala za rodiny čestných policajtov. "Chcem vám všetkým veľmi pekne poďakovať za našich manželov, za naše rodiny a podporu, ktorú vnímame," povedala.

Premávku na Námestí SNP v Bratislave po skončení verejného zhromaždenia obnovili. Bratislavská polícia o tom informuje na webe.

"Premávka je obnovená pre individuálnu dopravu, ako aj pre MHD," uviedli policajti.

Príhovor študentov

Na proteste sa demonštrantom prihovárali aj študenti, zástupcovia mládežníckych organizácii strán PS, SaS a KDH. "Naša generácia jedného dňa po vás preberie správu Slovenska. Nevieme, kedy sa to udeje, ale ten deň s istotou príde. Aký odkaz po sebe chcete zanechať? Kolabujúce zdravotníctvo, zdecimované školstvo, rozoštvanú spoločnosť a klesajúcu životnú úroveň? Výhovorky a vyviňovanie sa namiesto argumentov a riešení?" pýtali sa študenti.

Pozrite si video z protestu v Bratislave.

Bratislavské námestie bolo zaplnené, zúčastnili sa ho tisícky ľudí, dav skandoval "Dosť bolo Fica!""Fico do basy!".

Štáb ta3 sa pýtal v dave: Prečo ľudia prišli na protest? Vypočujte si ich odpovede.

Situácia v Trnave

Na Trojičnom námestí v Trnave prišla podľa odhadu viac ako tisícka ľudí. Protest sa konal na inom mieste ako pred Vianocami, kvôli trhom bol vtedy na Námestí sv. Mikuláša, informujú redaktori z Trnavského rádia.

Protivládne protesty v Trnave Trnava/Kamila Pánisová Protivládne protesty v Trnave

Protesty proti plánovanému zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry sa konali vo viacerých mestách. Ide už o tretie protestné zhromaždenie. Štáb ta3 sa nachádzal v troch z nich. Redaktorka Veronika Pancuráková bola v Bratislave, Martin Dušička v Banskej Bystrici a Peter Revús v Žiline.

Pozrite si v článku nižšie, v ktorých mestách sa protesty konali.

Ľudia podpísali petíciu

Proti zrušeniu úradu špeciálnej prokuratúry bojuje opozícia aj v parlamente. Blokuje rokovanie v Národnej rade SR. Pridávajú sa aj mimovládne organizácie, ktoré v stredu odovzdali petíciu, ktorú podpísalo takmer 40-tisíc obyvateľov. Vyzývajú predsedu parlamentu Petra Pellegriniho, aby zastavil deštrukciu právneho štátu a postavil sa proti skrátenému legislatívnemu konaniu o novele Trestného zákona.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok