ROZHOVOR: O sile protestov rozhodujú masy, hovorí politológ. Majú šancu zastaviť rušenie špeciálnej prokuratúry? (+anketa)

11.1.2024 10:00 , Aktualizované: 11.1.2024 13:02

Od nástupu novej vlády ubehli necelé tri mesiace. V práci však nelenia, avizujú veľké zmeny v spravodlivosti. Koaliční partneri chcú schváliť výraznú zmenu Trestného zákona, ktorá zahŕňa aj rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Opozícia voči týmto krokom robí, čo môže - blokuje rokovania parlamentu a zvoláva ľudí na námestia. O situácii na slovenskej politickej scéne sme sa porozprávali s politológom Jozefom Lenčom.

lenč-ta3
ta3

Kabinet Roberta Fica prakticky hneď od nástupu k vládnemu kormidlu oznámil výrazné zásahy do oblasti justície. Zrušiť chcú Úrad špeciálnej prokuratúry, a to v skrátenom legislatívnom konaní. Zmenou by mali prejsť aj tresty za korupciu či drogy. 

Pomoc pre "kamarátov"

Opozícia vidí v zámeroch vlády snahu o pomoc pre osoby blízke koalícii, ktoré sú podozrivé z páchania ekonomických trestných činov a korupcie. Opoziční poslanci kritizujú rýchlu zmenu trestných kódexov aj z dôvodu, že im nepredchádzala odborná diskusia.

Obštrukcia

Opoziční poslanci sa preto rozhodli zabrániť prijatiu kontroverzných zmien. Aktívne sa zapájajú do parlamentnej rozpravy, čím odďaľujú ich schválenie. Snaha opozície sa medzičasom preniesla aj na námestia.

Pozrite si archívnu reportáž o pokračujúcich protestoch opozície.

Plné námestia

Parlamentné strany Progresívne Slovensko, KDH a SaS spojili sily. Spoločne organizujú sériu protestov. Prvé zhromaždenie zvolali 7. decembra 2023 pred Úradom vlády SR. 

Druhé zhromaždenie sa konalo 14. decembra a nabralo celoslovenský rozmer. Tisícky ľudí vyšli na námestia aj o necelý týždeň neskôr, 19. decembra. 

Po trojtýždňovej prestávke je opozícia späť. Na štvrtok 11. januára zvolala ďalšiu vlnu zhromaždení, ktoré sa vo viacerých mestách začnú od 18.00 h.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok