V rebríčku top 500 má Slovensko opäť viac firiem. Ktoré pribudli?

TASR
4.9.2016 11:53

Slovensko má v rebríčku 500 najväčších spoločností strednej a východnej Európy podľa obratu za minulý rok 45 firiem, teda o šesť viac ako rok predtým. Prvá automobilka Volkswagen s obratom 7,2 miliardy eur postúpila na celkové deviate miesto. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka spoločnosti Coface CEE Top 500.

V rebríčku top 500 má Slovensko opäť viac firiem. Ktoré pribudli?
SITA/Radoslav Maťaš

Zástupcovia Slovenska v rebríčku

„Slovenské firmy medziročne posilnili pozíciu a odhad na rok 2016 potvrdzuje pozitívny výhľad pre rast zamestnanosti a celkovej produkcie vyjadrenej v objeme tržieb,“ uviedol generálny riaditeľ Coface Slovensko Juraj Janči.

Obrat top 500 firiem regiónu vlani dosiahol spolu 593 miliárd eur. Až 218 spoločnostiam sa zlepšilo postavenie, 66 firiem je v rebríčku nových. Slovensko má medzi nimi šesť zástupcov – Tesco, Tate & Lyle Slovakia, IKEA, Strabag, Slovalco a ZF Slovakia.

V slovenskej top desiatke rástol minulý rok obrat len firmám z automobilového sektora – Volkswagen zvýšil obrat o 17,1 %, druhá Kia Motors Slovakia o 10,6 %, päťka PCA Slovakia o 17 % a desiatka Mobis Slovakia o 11 %. Na pokles obratu doplatila rafinéria Slovnaft, ktorá je síce stále slovenskou top trojkou, no na regionálnej úrovni si v rebríčku pohoršila o tri miesta a skončila na 22. priečke.

Závislosť od predaja vozidiel

„Aj tento rok očakávame, že ťahúňom bude automobilový priemysel, nasledovaný produkciou elektroniky a elektrických zariadení. Teší nás, že napriek obmedzeniam daným kvantitatívnymi ukazovateľmi – veľkosť, počet pracovnej sily a podobne, objem tržieb na zamestnanca rastie,“ zdôraznil Janči.

Hlavný analytik Coface pre SVE Grzegorz Sielewicz upozornil, že najmä plánovaná investícia automobilky Jaguar Land Rover, ktorá chce v SR začať s výrobou v roku 2018 a preinvestovať minimálne miliardu eur, spôsobí ešte väčšiu závislosť Slovenska od predaja vozidiel. Pripomenul, že krajina je najväčším výrobcom vozidiel na svete na počet obyvateľov pri 184 automobiloch na 1000 ľudí.

Lepšie výkony firiem na Slovensku podľa Coface ťažia aj z pozitívneho vývoja ekonomiky. Tá vlani vzrástla o 3,6 %, najviac za posledné štyri roky, a to najmä vďaka dočerpávaniu eurofondov a rastu domácej spotreby. Pomohol vývoj na trhu práce, rast miezd a nižšia nezamestnanosť.

Najväčšie zastúpenie firiem v rebríčku top 500 spoločností regiónu podľa obratu má Poľsko (167), nasleduje Česká republika (71) a Maďarsko (69).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok