Chceme zo škôl urobiť nedobytné pevnosti, pýta sa Števček. Desivá streľba v Prahe otvorila na Slovensku mnohé otázky

Desivá streľba na univerzite Prahe otvorila mnohé otázky aj na Slovensku. Rezort vnútra prijíma viaceré opatrenia, aby sa predišlo podobným tragédiám. Redaktorka Nikola Detáriová sa o tom rozprávala s rektorom Univerzity Komenského v Bratislave Marekom Števčekom.

Marek Števček
Foto: ta3

Aktuálna bezpečnosť na školách podľa Števčeka závisí od toho, s čím ju porovnávame. "Žili sme v nejakej domnienke, že všetko je relatívne v poriadku a nejaké opatrenia sme urobili, aby sme zabránili tomu najhoršiemu," povedal. 

Najdôležitejšia otázka

Podľa rektora nezaznela najdôležitejšia otázka, a to tá, čo sme ochotní urobiť pre to, aby sme poľavili zo svojho komfortu v doterajšom živote. "Ak to porovnávame s tým, čo sa stalo v Prahe, musím konštatovať, že bezpečnosť verejných priestorov nie je na dostačujúcej úrovni," zdôraznil Števček.

Zo škôl pevnosti

Bezpečnostný audit na školách pripravuje pracovná skupina zložená zo zástupcov Prezídia a Akadémie Policajného zboru, odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra, takisto Fakulty bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity, Úradu vlády SR, rezortov školstva, dopravy i Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

"Ak by sme aj našli zdroje materiálne, finančné, technické, logistické, aby sme z verejných budov, napríklad zo škôl, urobili nedobytné pevnosti, je otázne, či toto chceme," dodal rektor univerzity.

Celý rozhovor si môžete vypočuť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok