Chceme zo škôl urobiť nedobytné pevnosti, pýta sa Števček. Desivá streľba v Prahe otvorila na Slovensku mnohé otázky

ta3/Soňa Búranová/Lenka Klobučníková
9.1.2024 15:47

Desivá streľba na univerzite Prahe otvorila mnohé otázky aj na Slovensku. Rezort vnútra prijíma viaceré opatrenia, aby sa predišlo podobným tragédiám. Redaktorka Nikola Detáriová sa o tom rozprávala s rektorom Univerzity Komenského v Bratislave Marekom Števčekom.

Marek Števček
ta3

Aktuálna bezpečnosť na školách podľa Števčeka závisí od toho, s čím ju porovnávame. "Žili sme v nejakej domnienke, že všetko je relatívne v poriadku a nejaké opatrenia sme urobili, aby sme zabránili tomu najhoršiemu," povedal. 

Najdôležitejšia otázka

Podľa rektora nezaznela najdôležitejšia otázka, a to tá, čo sme ochotní urobiť pre to, aby sme poľavili zo svojho komfortu v doterajšom živote. "Ak to porovnávame s tým, čo sa stalo v Prahe, musím konštatovať, že bezpečnosť verejných priestorov nie je na dostačujúcej úrovni," zdôraznil Števček.

Zo škôl pevnosti

Bezpečnostný audit na školách pripravuje pracovná skupina zložená zo zástupcov Prezídia a Akadémie Policajného zboru, odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra, takisto Fakulty bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity, Úradu vlády SR, rezortov školstva, dopravy i Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

"Ak by sme aj našli zdroje materiálne, finančné, technické, logistické, aby sme z verejných budov, napríklad zo škôl, urobili nedobytné pevnosti, je otázne, či toto chceme," dodal rektor univerzity.

Celý rozhovor si môžete vypočuť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok