Rezort vnútra po útoku v Prahe upozorňuje na bezpečnosť. Aké opatrenia prijal na predchádzanie podobných tragédií?

ta3/TASR
5.1.2024 19:51

V súvislosti s tragickými predvianočnými udalosťami na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe zintenzívnila i slovenská polícia monitoring vytypovaných miest s vyššou koncentráciou a pohybom obyvateľov. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Ministerstvo vnútra
TA3 / David Duducz

Ochrana mäkkých cieľov

Potreba ochrany tzv. mäkkých cieľov, teda spravidla verejne prístupných miest s vyšším počtom ľudí a nízkou mierou ich ochrany, ako sú školy, nákupné centrá, zastávky hromadnej dopravy, športoviská, sakrálne objekty, nemocnice a podobne, je jednou z hlavných úloh Policajného zboru, pripomína rezort vnútra. Na zvýšenie miery bezpečnosti v tejto oblasti ministerstvo apeluje najmä po tragickej udalosti u susedov v Českej republike.

V súvislosti so streľbou na vysokej škole v Prahe tak hliadky v riadnom výkone služby vo zvýšenej miere monitorujú vytypované miesta s vyššou koncentráciou a pohybom obyvateľov. 

Na medzery má poukázať audit

Ministerstvo vnútra (MV) SR zároveň pripomína, že jedným z ďalších opatrení bude bezpečnostný audit na školách.

Pripravuje ho pracovná skupina zložená zo zástupcov Prezídia a Akadémie Policajného zboru, odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra, takisto Fakulty bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity, Úradu vlády SR, rezortov školstva, dopravy i Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

Bezpečnostný audit sa uskutoční formou dotazníka, ktorý má poukázať na slabiny a medzery v zabezpečení konkrétnej školy. "Následne sa vypracuje systém odporúčaní na zvýšenie opatrení pre konkrétnu školu. Plošne spracované informácie zo škôl poslúžia ako východiskové údaje pre metodiku k zvyšovaniu bezpečnosti na jednotlivých úrovniach škôl," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Minister pripomenul aj systém spolupráce medzi školami a políciou spočívajúci v tom, že príslušníci PZ nevystupujú v týchto prípadoch ako preventisti, ale ako tzv. školskí policajti, ktorí sú pre školy k dispozícii pre prípad riešenia podnetov vyžadujúcich si komunikáciu školy a polície.

"Napríklad pri podozrení z ohrozenia bezpečnosti školy, prejavoch násilia voči spolužiakom, alebo prejavoch radikalizácie a extrémizmu. Polícia je tak priamo zapojená do diania v škole," doplnil tlačový odbor MV.

Dvojica zložená z policajta a pedagóga

Do spomínanej spolupráce sú zapojené stredné a základné školy napojené na systém RIS - Rezortný informačný systém Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. "Takéto školy budú mať vytvorenú komunikačnú dvojicu: policajt a vedúci pedagogický pracovník, ktorej zámerom je vytvoriť bázu dôvery a mať pravidelne informácie o dianí v škole," dodal rezort vnútra.

Na projekte participuje takmer 2700 základných a vyše tisícka stredných škôl, rovnako tak približne 2500 pridelených policajtov. Vedenie škôl môže aj priamo komunikovať s jednotlivými krajskými riaditeľstvami PZ, na tento účel zriadili špeciálne e-mailové adresy.

Ako minimalizovať bezpečnostné riziká v školách?

Posilnením bezpečnosti v školskom zariadení opatreniami zameranými na predvídavosť a prevenciu, kontrolu, zabránenie a odvrátenie útoku, uvádza rezort vnútra.

To sú najmä evakuačný plán, krízový plán, zabezpečenie proti vniknutiu cudzej osoby do objektu, funkčný kamerový systém, vytvorenie adekvátnych režimových opatrení ako školský poriadok, kontrola dochádzky školopovinných detí a mládeže, včas rozpoznať zmeny v správaní žiakov vrátane prejavov radikalizácie.

Dôležité je tiež podľa rezortu vnútra nepodceniť školské nácviky v rámci cyklických preškolení z BOZP a požiarnej ochrany: "Zdôrazňujeme, že je dôležité tieto dokumenty nielen vytvoriť, ale pravidelne aktualizovať a oboznamovať s nimi pedagogických a nepedagogických zamestnancov školy, ako aj žiakov, študentov ale aj rodičov."

Školské zariadenia a ich zriaďovatelia, by sa mali vo vlastnom záujme aktívne venovať dobudovaniu vlastných bezpečnostných systémov (kamerové vybavenie, elektronické dochádzky žiakov a študentov, recepcie a pod.), pripomína ministerstvo vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok