Ruský mladík lovil v pravoslávnom chráme pokémonov, zatkli ho

ČTK
3.9.2016 12:34

Ruskí policajti zatkli v Jekaterinburgu na Urale blogera, ktorý sa na internete pochválil zábermi, ako loví pokémonov v pravoslávnom chráme. Reagoval tým na varovanie v štátnej televízii, že za túto zábavu môže v Rusku hroziť až polmiliónová pokuta alebo až tri roky väzenia.

Ruský mladík lovil v pravoslávnom chráme pokémonov, zatkli ho
youtube.com/ИА УралИнформБюро

Súd sa pokúsia obmäkčiť

"To je úplná blbosť," vyhlásil Ruslan Sokolovskij a vyrazil do jedného z najväčších chrámov v Jekaterinburgu na lov, ktorý si na záver nakrúcaného videa náramne pochvaľoval. O niečo neskôr mu však na dvere zabúchali policajti a odviedli ho na výsluch.

Teraz v policajnej cele čaká, či súd schváli uvalenie väzby, informoval médiá jeho advokát. Na blogera, ktorého video s lovom pokémonov videlo takmer pol milióna divákov, si totiž posťažovali pravoslávni preláti.

Podľa obhajcu Stanislava Ilčenka je jeho klient obvinený podľa paragrafu, postihujúci hanobenie viery. "Ruslan je samozrejme v šoku, až doteraz nemal čo do činenia so zákonom, dokonca sa nedopustil ani žiadneho priestupku," povedal. Dodal, že väzba by bola zjavne prehnaným a príliš prísnym opatreniam. Pokúsi sa tiež súd obmäkčiť argumentom, že sa Sokolovskij stará o invalidný matku.

Neveril, že ho potrestajú

"Chcel som poprieť myšlienku, že niekoho potrestajú za lov pokémonov v kostoloch. Zdalo sa mi to ako úplný nezmysel, nejaké tmárstvo, pretože na to, aby ťa mohli zatvoriť, musíš naozaj niečo spáchať, a nie sa prejsť so smartfónom vo svätyni, kde som nijako nerušil a neprekážal," vysvetľoval novinárom svoj čin sám Sokolovskij, ešte než sa ocitol v policajnej cele.

Uisťoval ich tiež, že jeho počínanie nemá nič spoločné s punkerkami zo skupiny Pussy Riot, ktoré v moskovskom chráme vo februári 2012 usporiadali improvizovaný koncert namierený proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a niektoré z nich potom strávili skoro dva roky za mrežami. Sokolovskij tvrdí, že by bolo "náramne hlúpe", keby ho uväznili za "žart", i keď v Rusku momentálne vyčíňa "strašná klerikalizácia".

V príšerkách vidia nepriateľa

Ešte v júni, kedy hra Pokémon Go ešte len začínala byť populárna, ruský zväz židovských obcí vyhlásil, že nemá námietky proti lovu virtuálnych príšeriek v synagógach. Petrohradská synagóga dokonca vyhlásila súťaž a najúspešnejšieho lovca odmenila fľašou vína, samozrejme kóšer. "Pravoslávni predstavitelia naopak vidia vo vreckových príšerkách japonského pôvodu nepriateľa," poznamenal server Newsru.com.

Hra Pokémon GO sa odohráva vo virtuálnom svete, ale prostredníctvom mobilných telefónov privádza hráčov na reálne miesta, kde zbierajú kultové animované postavičky. Je založená na princípe takzvanej rozšírenej reality, v rámci ktorej je skutočný svet prostredníctvom mobilného telefónu doplnený o virtuálne prvky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok