Posledná vlna zdražovania. Čo čaká hypotéky v roku 2024?

ta3
2.1.2024 00:00

Hypotéky zdražejú. Vládne opatrenia by mali byť podľa odborníkov brzdou k tomu, aby sadzby začali klesať. Začiatkom roka 2022 prišiel však hypotekárny zlom a s ním banky začali úroky zvyšovať, až kým sa nedostali k súčasným priemerným štyrom percentám. Ako to bude v roku 2024?

Hypotéka
Shutterstock

Zvyšovanie úrokov

Banky začali zvyšovať úroky v šialenom tempe. Jednou z nich je aj Slovenská sporiteľňa, ktorá sa dostala na päť percent, píšu tvnoviny.sk.

"Je zrejme iba otázkou času, kedy zmenia úroky aj ďalšie banky, ktoré tak ešte neurobili," povedal výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

"Medzi bankami dnes máme pomerne veľký rozptyl v najnižšie komunikovaných úrokoch, ktorý je viac ako 1 %. Je teda pravdepodobné, že viaceré banky v najbližšom období ešte pristúpia k miernemu nárastu sadzieb," povedala riaditeľka pre úvery spoločnosti FinGO.sk Eva Šablová.

Môžu úrokové sadzby stúpnuť?

Ceny úverov ovplyvňujú rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá sleduje tempo zdražovania v eurozóne. Miera inflácie je výrazne nad dvojpercentným inflačným cieľom ECB.

NBS však predpokladá, že do októbra 2025 môže byť úroková sadzba nových poskytnutých úverov na úrovni 4,5 percenta.

"Kritický stav verejných financií a s ním súvisiaca hrozba ďalšieho zhoršenia ratingu Slovenska a nárastu cien našich dlhopisov môže ovplyvniť ochotu a možnosti bánk znižovať komerčné úroky," vysvetlila Šablová.

Pozrite si archívne video o hypotékach:

Aká je aktuálna miera inflácie?

Miera inflácie v eurozóne v novembri klesla na 2,4 percenta z októbrovej hodnoty 2,9 percenta. Inflácia sa tak blíži k svojmu 2-percentnému cieľu, ktorý pre cenovú stabilitu eurozóny stanovila ECB. 

Na Slovensku dosiahla inflácia 6,9 percenta a bola najvyššia v eurozóne. 

"Či dôjde k zmene trendu a poklesu sadzieb, bude závisieť od stavu verejných financií, ich vplyvu na finančný trh a od obchodnej politiky bánk v súvislosti s konečnou podobou bankového odvodu a bonifikácie hypoték. Práve preto vôbec nie je isté, že prípadný pokles sadzieb ECB, ktorý sa očakáva v závere roka 2024, sa dotkne aj nášho trhu," dodala Šablová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok