Dánov prejav kráľovnej Margrethe prekvapil. Oznámila, že sa vzdá trónu

31.12.2023 19:17 , Aktualizované: 31.12.2023 20:22

Dánska kráľovná Margrethe II. sa 14. januára vzdá trónu a odovzdá ho svojmu najstaršiemu synovi, korunnému princovi Frederikovi. Oznámila to v nedeľu v televíznom prejave. Podľa tlačovej agentúry DPA bolo toto oznámenie prekvapením.

Osemdesiattriročná kráľovná uviedla, že nastal čas odovzdať zodpovednosť ďalšej generácii. Vo svojom prejave kráľovná pripomenula, že na tróne je už takmer 52 rokov. "Čas si vyberá svoju daň a neduhov pribúda. Už toho nie je toľko, čo by sa dalo zvládnuť ako v minulosti," priznala panovníčka, ktorá vo februári tohto roku podstúpila operáciu chrbta. Poďakovala sa obyvateľom Dánska za srdečnosť a podporu, ktorej sa jej dostalo počas jej pôsobenia na tróne. Poďakovala sa aj nasledujúcim vládam a dánskemu parlamentu za spoluprácu počas uplynulého polstoročia.

Prekvapenie

Agentúra DPA píše, že Margrethe II. vždy hovorila, že chce zostať na tróne až do smrti, a preto dnešným vyhlásením prekvapila dánsku verejnosť. Keď sa ľudia pred palácom Amalienborg v centre Kodane dozvedeli túto správu, spontánne zatlieskali.

Margrethe II. je najdlhšie vládnucim monarchom v Európe. Za kráľovnú bola vyhlásená v januári 1972 po smrti svojho otca Frederika IX. Jej úloha je prevažne ceremoniálna. Je druhou ženou na dánskom tróne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok