Pätnásť rokov s eurom. Slovensku prinieslo výhody aj nevýhody

ta3/Marek Mašura
1.1.2024 06:00

Pred 15 rokmi ľudia oslavovali okrem nového roka aj príchod novej meny. Krátko po polnoci si mohli vybrať prvé eurá z bankomatov.

euro slovenská koruna
Profimedia (ilustračná fotografia)

Vybrať prvé eurá si vyskúšal aj vtedajší premiér s guvernérom Národnej banky. "V súčasnej svetovej hospodárskej kríze je to pre Slovákov psychologický nástroj, ktorý spevňuje vlastné sebavedomie," povedal Robert Fico v roku 2009.

Prinieslo euro zdražovanie?

Stará mena vstúpila do histórie pri kurze 30 korún a 13 halierov za jedno euro. Mnohí sa obávali veľkého zdražovania. Národná banka však zistila, že po zavedení eura ceny výraznejšie nestúpli.

„Vtedy nám pomohol detailný monitoring vývoja cien,“ približuje súčasný guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.

Sú Slováci spokojní s eurami?

Za 15 rokov sme si na spoločnú európsku menu zvykli. Väčšina Slovákov, ktorých sme oslovili, je s ňou spokojná. Spoločná mena pomáha aj slovenskému vývozcovi. Väčšinou totiž obchoduje s krajinami eurozóny.

„Získali sme prístup na trhy Európskej únie a získali sme tak stabilitu, prácu a zahraničné investície,“ hovorí ekonóm Vladimír Baláž.

„Pre Slovensko podľa mňa euro znamená oveľa viac ako len spoločnú menu. Je ďalšou kotvou, ktorá nás ukotvuje k európskym hodnotám," hodnotí Kažimír.

Každý minca má však dve strany. S eurom sa musíme podriaďovať Európskej centrálnej banke. V ťažkých časoch si nevieme pomôcť tak dobre, ako napríklad Česko, ktoré má vlastnú menu.

V eurozóne nám pribudli aj povinnosti. Grékov či Írov sme ratovali pred bankrotom. Aj Slovensko totiž ručilo za pôžičky z eurovalu, na ktorom padla vláda Ivety Radičovej.

„Nezabúdajme, že keby sme mali problémy a raz sa to môže stať, tak ostatní budú ručiť za nás," pripomína Baláž.

Slováci majú euro 15 rokov, samotná mena však slávi už štvrťstoročie. A kým v roku 1999 ňou platilo 11 krajín, dnes ich je už 20. Najnovším členom eurozóny je Chorvátsko. Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov platí eurom od minulého roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok