Rakúska polícia zhabala už tisíce kusov zakázanej pyrotechniky. Cez hranice s ňou neprešli ani Slováci

30.12.2023 16:13

Rakúska polícia pri kontrole pri hraniciach s Českom zabavila štyrom Slovákom skoro 200 kilogramov ilegálnej pyrotechniky. Informovala o tom v tlačovej správe. Celkovo v poslednom čase ľuďom zabavila asi 25-tisíc kusov zakázanej pyrotechniky nakúpenej v českých obchodoch.

Informovala o tom rakúska verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica ORF, podľa ktorej chce minister vnútra Gerhard Karner kvôli tejto veci rokovať so svojím českým náprotivkom Vietom Rakúšanom.

Dozor má polícia

Internetový portál ORF pripomína, že v Rakúsku má dozor nad predajom zábavnej pyrotechniky na starosti polícia, nie obchodná inšpekcia ako v Česku. Podľa Karnera je dohľad na českej strane treba "nutne sprísniť". Povedal, že sa o tejto veci "s istotou bude baviť" s českým rezortným kolegom.

Pozrite si reportáž o tom, že na Slovensku "odzvonilo" zábavnej pyrotechnike.

Rakúski zákazníci si v obchodoch v Česku nakupujú aj takú pyrotechniku, ktorú v Rakúsku môžu legálne vlastniť a odpaľovať iba ľudia so špeciálnym výcvikom a úradným povolením. Policajti podľa ORF hovoria, že len málokto vie, že dovoz takýchto predmetov je v rozpore s rakúskymi zákonmi a že sa takto stáva pašerákom. Za poslednú dobu kvôli tomu trestnému oznámeniu čelí asi 450 ľudí, podľa polície je oproti minulému roku takýchto prípadov výrazne viac.

ORF pripomína, že za uplynulé dva roky v Dolnom Rakúsku, ktoré susedia s Českom, o život pri explózii zakázanej pyrotechniky prišli traja mladí ľudia. V rakúskych nemocniciach kvôli úrazom spôsobeným pyrotechnikou lekári ročne ošetria v priemere 210 pacientov.

Posvietili si na Slovákov

Podľa polície si Slováci v aute viezli okrem iného pyrotechniku s falšovaným osvedčením o posúdení bezpečnosti na použitie v Európskej únii.

Policajti zastavili v utorok večer pri hraničnom priechode Hevlín-Laa an der Thaya auto, v ktorom sedeli štyria Slováci vo veku 18, 21, 26 a 42 rokov. Najprv si všimli väčšie množstvo zábavnej pyrotechniky na zadnom sedadle, neskôr našli aj ďalšie výrobky.

Podľa agentúry APA u niektorých výrobkov chýbal návod na použitie, iné mali sfalšované značky CE (jedinečné označenie výrobku), ktoré dokladajú zhodu s predpismi EÚ, a v niekoľkých prípadoch išlo o výrobky kategórie F3, ktorú v Rakúsku smú používať iba profesionáli.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok