Zábavnej pyrotechnike odzvonilo. Mnohé petardy zmiznú z pultov. Zistili sme, aké zmeny prinesie rok 2024

30.12.2023 12:00

Na Slovensku sa zakáže predaj a používanie niektorých pyrotechnických výrobkov kategórií F2 a F3, ktorých hlavným efektom je hluk. Nová redukujúca legislatíva bude účinná od 2. januára 2024. Asociácia predajcov pyrotechniky sa vyjadrila, že bude môcť fungovať aj naďalej. Mnohí aktivisti za životné prostredie a ochranu zvierat však žiadajú úplný zákaz pyrotechniky.

Predaj a používanie pyrotechniky

Celoročne je na Slovensku dovolený predaj pyrotechniky kategórie F1. Silnejšiu pyrotechniku – kategórie F2 a F3 – ktorej hlavným efektom nie je hluk, je podľa zákona možné predávať len v decembri. V posledný deň roka je možné ju použiť len vo vyhradených hodinách, približuje Asociácia predajcov pyrotechniky.

Kategorie pyrotechniky Foto: ta3 Kategórie pyrotechniky

Ako sú na tom naši susedia?

Asociácia tiež porovnáva legislatívu s okolitými krajinami. Česká republika a Poľsko dovoľujú predaj a používanie pyrotechniky v kategóriách F1, F2 a F3 celoročne.

Väčšie reštrikcie prijalo Maďarsko, kde je predaj pyrotechniky v kategóriách F1 a F2 povolený celoročne, F3 možno použiť len posledné štyri dni v roku. Pyrotechniku v kategóriách F1 a F2 môžu Maďari používať počas roka neobmedzene, no iba na súkromnom pozemku, a F3 len posledný deň roka.

Kedy možno používať pyrotechniku?

Čas, počas ktorého je legislatívne dovolené odpaľovať pyrotechniku, je 31. december od 18.00 do 24.00 hodiny a 1. januára od polnoci do 2.00 hodiny, hovorí nová legislatíva, píše Teraz.sk.

Podmienkou na používanie pyrotechniky je vzdialenosť 250 metrov od nemocníc, liečební, hospicov, domovov ošetrovateľskej starostlivosti, zariadení sociálnych služieb, karanténnych staníc, útulkov a záchranných centier pre zvieratá, veterinárnych kliník s časťou na hospitalizáciu zvierat či zoologických záhrad alebo zariadení na záchranu chránených živočíchov.

„Presne nastavený čas v aktuálnom zákone veľmi chýbal a poskytoval príliš široký časový priestor, najmä na nečakané používanie zábavnej pyrotechniky počas dvoch dní, a tým množstvo dôvodov na negatívne dosahy na ľudí a zvieratá, pretože sa nemohli na hlukové a svetelné efekty zábavnej pyrotechniky fyzicky a psychicky pripraviť alebo dostatočne včas zabezpečiť zvieratá a eliminovať tým negatívne dosahy zábavnej pyrotechniky na ich fyzické a psychické zdravie,“ napísali členovia hnutia Sme rodina do dôvodovej správy k schválenej novele, keď ešte boli v parlamente.

Od budúceho roka budú môcť novoročné ohňostroje odpaľovať iba profesionálni pyrotechnici so súhlasom obcí. Novela zákona hovorí, že za porušenie hrozí peňažná sankcia až do výšky 2000 eur.

Spolupráca za zmenou legislatívy

Bývalá poslankyňa Petra Krištúfková (Sme rodina), jedna z predkladateliek návrhu, pripomenula, že škodlivý vplyv pyrotechniky si uvedomujú aj obce a mestá. „Výbuchy petárd sú hlavne pre starších ľudí veľmi zaťažujúce na psychický stav a duševné zdravie a vyvolávajú u nich pocity úzkosti. Takisto sú obzvlášť zaťažujúce pre chorých ľudí, autistické deti a mnoho ďalších diagnóz. A každopádne nemôžeme zabudnúť ani na vydesené domáce a divožijúce zvieratá,“ uviedla v stanovisku po odhlasovaní novely v júni 2023.

Nová legislatíva je podľa nej výsledkom dvojročnej práce pracovnej skupiny pre oblasť veterinárnej starostlivosti a ochrany zvierat v spolupráci s viacerými odbornými organizáciami.

„Nebude to likvidačné pre nás ako predajcov pyrotechniky,“ vyjadril sa Tomáš Šmitala, predseda Asociácie predajcov pyrotechniky. „Dúfame, že tým, že zakážeme petardy a všetko to najhlučnejšie, čo nemá svetelný efekt, ale len vybuchuje, sa situácia ukľudní,“ dodal Šmitala.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, keď novela zákona ešte len putovala do parlamentu.

Zostávajúce problémy

Boj proti petardám však legislatívou nekončí. Niektorí aktivisti vidia problém aj v ekologickom dopade "silvestrovskej zábavy".

„Zábavná pyrotechnika nie je len o hluku, ale aj o zbytočne vyprodukovanom množstve odpadu, ktorý sa racionálne zmýšľajúca spoločnosť, vzhľadom na alarmujúcu ekologickú situáciu vo svete, snaží eliminovať,“ vyjadril sa zakladateľ iniciatívy Silvester bez Petárd.

„Dôležité je spomenúť, že týmto nielen hlukovým smogom trpia deti, starší ľudia, ale aj domáci miláčikovia, hospodárske zvieratá a v neposlednom rade aj divá zver žijúca v našej prírode,“ dodáva.

Pozrite si aj galériu novoročných osláv v mestách na Slovensku:

Hrozba pre vtáky

Zábavná pyrotechnika má vplyv aj na vtáky. Môžu sa zraniť či umrieť. Informuje o tom organizácia Ochrana dravcov na Slovensku.

"Zvukový efekt pyrotechniky vyvoláva podľa výskumov silnejšiu reakciu než vizuálny, vtáky zrejme vnímajú aj tlakovú vlnu výbuchu. Zvýši sa im srdcový rytmus, produkcia stresových hormónov, prehĺbi sa ostražitosť, nastúpi úzkosť, strach, únikové reakcie, panika," povedala Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Vtáctvo prichádza v dôsledku ľudských aktivít o svoje prirodzené prostredie, musí sa neustále prispôsobovať zmenám.

Na bezpečnosť apeluje aj Hasičský a záchranný zbor, ktorý každý rok na Silvestra eviduje nárast výjazdov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok