Západní spojenci splnili sľub. Americké stíhačky F-16 už možno dorazili na Ukrajinu

28.12.2023 11:49

Americké stíhačky F-16 už možno dorazili na Ukrajinu, uviedol s odvolaním sa na svoj zdroj americký server Newsweek. Stíhačky Ukrajine brániacej sa ruskej vojenskej agresii pred niekoľkými mesiacmi prisľúbili jej západní spojenci, doteraz ale nebolo jasné, kedy stroje dorazia.

F-16
Foto: Profimedia

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý sa venuje vývoju bojov na Ukrajine, ale minulý týždeň napísal, že prvé americké stíhačky pravdepodobne budú na Ukrajine ešte pred koncom tohto roka.

Telefonát z Holandska

Holandský premiér Mark Rutte v telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským 22. decembra potvrdil, že holandská vláda pripraví dodávku prvých 18 stíhačiek. Kedy majú stroje na Ukrajinu doraziť, ale neuviedol. 

Z dokumentu, ktorý zverejnilo estónske ministerstvo obrany, ale podľa ISW vyplýva, že Holandsko sa rovnako ako Dánsko, Nórsko a Belgicko zaviazali k dodaniu stíhačiek pred koncom tohto roka.

Stihli už stíhačky využiť?

Ruské provojnové kanály na platforme Telegram v minulých dňoch podľa serveru Newsweek špekulovali, že Ukrajina už stíhačku využila na ničenie kľúčovej ruskej techniky. Newsweek v tejto súvislosti pripomenul správy médií, podľa ktorých Rusko v posledných troch týždňoch prišlo o osem stíhačiek. 

Minister obrany USA Lloyd Austin v októbri predpovedal, že Ukrajinci budú schopní stíhačky používať najskôr na jar.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok