Z lode Novočerkassk zostal nepoužiteľný vrak, ukazujú satelitné snímky. Rusi hlásia desiatky mŕtvych námorníkov

27.12.2023 17:10 , Aktualizované: 27.12.2023 23:30

Pri ukrajinskom útoku na veľkú ruskú výsadkovú loď Novočerkassk v krymskom prístave mohli prísť o život desiatky ruských námorníkov, naznačujú proruské informačné kanály na platforme Telegram.

Krym loď Novočerkassk
Foto: X/Clash Report

Protichodné informácie

Útok, ktorý Ukrajina podnikla v noci na utorok, loď úplne zničil, tvrdia podľa ruského investigatívneho portálu Važnyje istorii analytici. Ruské ministerstvo obrany v utorok informovalo iba o zničení lode.

Pozrite si archívnu reportáž po ukrajinskom útoku na ruskú loď na Kryme.

Desiatky námorníkov na palube

Podľa proruského telegramového kanála Astra sa po útoku pátra po 33 námorníkoch pôsobiacich na plavidle a ďalších 19 členov posádky utrpelo zranenie. Dohromady bolo podľa tohto kanála na palube 77 námorníkov.

Podľa ďalšieho telegramového kanála s názvom Kremelskaja tabakerka zahynuli na lodi desiatky členov posádky. "Desiatky tiel. Niektorí (ľudia) zhoreli zaživa priamo v kajutách. Hrôza," uviedol tento kanál s odkazom na svoj zdroj.

Kanál Astra okrem toho tvrdí, že pri útoku zomrela pracovníčka ostrahy prístavu. Na mieste sa podľa neho našli úlomky rakety Storm Shadow. Strely Storm Shadow s doletom vyše 250 kilometrov poskytli Ukrajine západní spojenci.

Ruská strana informuje o útokoch pomocou týchto rakiet na ciele na polostrove Krym pomerne pravidelne. Rusko Krym v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014.

Satelitné dôkazy

Na sociálnych sieťach sa objavili snímky spoločnosti Maxar zo začiatku decembra a z utorka porovnávajúce prístav v krymskej Feodosiji, kde Novočerkassk kotvil. Na snímke z 26. decembra je vidieť čiastočne potopené plavidlo, z ktorého stúpajú oblaky dymu

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok