Švédsko je o krok bližšie k NATO. Turecký parlamentný výbor schválil jeho žiadosť o vstup do Aliancie

26.12.2023 17:28 , Aktualizované: 26.12.2023 18:46

Zahraničný výbor tureckého parlamentu schválil v utorok žiadosť Švédska o členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO). Severská krajina sa tak priblížila k členstvu v Aliancii.

Na zavŕšenie legislatívneho procesu v Turecku je však ešte potrebné, aby jej žiadosť odobril aj tamojší parlament. Kedy by sa tak mohlo stať, zatiaľ nie je známe. Informuje agentúra AP.

Príliš zhovievavé Švédsko

Ankara dlhodobo obviňuje Švédsko z prílišnej zhovievavosti voči skupinám, ktoré považuje za hrozbu pre svoju bezpečnosť. Patria k nim predovšetkým sympatizanti zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a členovia siete, ktorú Ankara obviňuje z neúspešného pokusu o prevrat v roku 2016. Švédsku žiadosť preto dlho blokovala.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však na júlovom summite NATO stiahol svoje výhrady k členstvu Švédska v Aliancii a v októbri konečne predložil prístupový protokol Švédska tureckému parlamentu. Odvtedy však ratifikačný proces nenapredoval a tamojší jednokomorový 600-členný parlament svoje rokovanie v novembri prerušil bez prijatia záverov.

Schvaľovanie Erdogan skomplikoval

Erdogan minulý týždeň proces schvaľovania v parlamente, kde má väčšinu mandátov jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), znova skomplikoval.

Uviedol totiž, že ratifikácia švédskej žiadosti o vstup do NATO bude závisieť od toho, či Kongres USA schváli žiadosť Ankary o nákup stíhačiek F-16. Podmienkou je tiež zrušenie zbrojných embárg voči Turecku zo strany Kanady a ďalších členov NATO.

Vstup Švédska do NATO okrem Turecka stále ešte neratifikovalo ani Maďarsko. Jeho vláda to v novembri zdôvodnila klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok