Moslimských študentov pobúril obraz vystavený v Louvri. Šokovali ich nahé ženy, učitelia sa boja o život

ta3
14.12.2023 05:00

Obraz maliara Giuseppeho Cesariho vyvolal pobúrenie a nepokoje na škole vo Francúzsku. Celý incident sa začal počas vyučovania, keď učiteľka žiakom ukázala obraz s názvom Diana a Aktaión, na ktorom sú vyobrazené aj nahé postavy.

obraz pobúril moslimov
Twitter/Dr Matthew Fraser

Práve nahota sa stala neakceptovateľnou pre moslimskú časť študentov. Učitelia sa preto boja, že by mohlo dôjsť k prípadu z roku 2020, keď 18-ročný mladík zabil svojho učiteľa Samuela Patyho. Stalo sa tak po tom, čo mal údajne ukázať karikatúru proroka Mohameda, pripomína CNN Prima News

Učiteľka na strednej škole v mestečku Issou ukazovala študentom obraz od talianskeho maliara Giuseppeho Cesariho, ktorý je vyobrazením motívu z gréckej mytológie: ako lovec Aktaión vtrhne na miesto, kde sa kúpe bohyňa Diana a jej nymfy. Dielo, ktoré zobrazuje nahú Dianu a štyri jej spoločníčky, je vystavené v múzeu Louvre v Paríži.

Rozpor s náboženským presvedčením

Moslimských študentov však výjav šokoval, pretože sú na ňom zobrazené nahé ženy, informovala televízia BFMTV. Podľa niektorých žiakov bola táto nahota v rozpore s ich náboženským presvedčením a učiteľka situáciu zámerne znepríjemňovala svojimi otázkami o maľbe.

Ďalší študenti tvrdili, že mala učiteľka počas hodiny rasistické poznámky. Jeden rodič dokonca adresoval riaditeľovi e-mail, v ktorom tvrdil, že bolo jeho synovi počas hodiny zakázané vysloviť názor.

Škoda je napáchaná

Sťažnosti rodičov a študentov sa nemusia zakladať na pravde. „Nikdy to nepovedala, ale škoda je napáchaná. Máme čo dočinenia s niektorými pomstychtivými rodičmi, ktorí radšej veria každé slovo deťom, ako nám v škole. Kolegyňu musíme chrániť,“ povedala generálna tajomníčka odborového zväzu učiteľov stredných škôl Snes-FSU Sophie Vénétitayová. 

„O našu kolegyňu sa veľmi bojíme, pripomenulo nám to Samuela Patyho,“ povedal ďalší vyučujúci.

„Veľmi dobre vieme, že tento typ prípadu môže viesť k tragédii, ako sme videli v súvislosti s atentátom na Samuela Patyho. Naši kolegovia sa cítia ohrození, v nebezpečenstve, učitelia robia svoju prácu, za to ich musíme rešpektovať,“ dodala Vénétitayová pre web oe24.at.

Pozrite si archívnu reportáž o útoku na učiteľa Samuela Patyho.

Stupňovanie útokov voči učiteľom

Strednú školu v Issou v pondelok navštívil minister školstva Gabriel Attal, ktorý však novinárom neposkytol žiadne stanovisko k prípadu. K incidentu a kríze v tejto škole došlo po sérii útokov proti učiteľom, ktoré Francúzsko zažilo v posledných rokoch.

Pre podiel na vražde stredoškolského učiteľa Samuela Patyho, ktorú na parížskom predmestí Conflans-Sainte-Honorine v októbri 2020 spáchal radikalizovaný islamista, boli v piatok na podmienečné tresty väzenia odsúdení šiesti tínedžeri. K Patyho vražde došlo krátko po tom, ako sa na sociálnych sieťach rozšírili správy, že na hodine žiakom ukázal karikatúry proroka Mohameda zo satirického časopisu Charlie Hebdo.

V októbri tohto roku iný radikalizovaný islamista v severofrancúzskom meste Arras dobodal na smrť svojho bývalého učiteľa Dominiqua Bernarda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok