Útok nožom na škole. Muž na severe Francúzska zabil učiteľa, ďalších zranil

ta3/čtk
13.10.2023 12:28 , Aktualizované: 13.10.2023 18:50

Útočník na strednej škole v Arrase na severe Francúzska dnes nožom zabil učiteľa a ďalších ľudí zranil, informujú francúzske médiá. Medzi zranenými je učiteľ telesnej výchovy, ako aj maloletý žiak.

Minister vnútra Gérald Darmanin na sieti X oznámil, že "páchateľa polícia zadržala". Motív útoku je zatiaľ neznámy, stanica BFM TV s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uvádza, že útočník kričal "Alahu akbar" (arabsky Boh je veľký).

Úrady túto informáciu zatiaľ nepotvrdili. Arras leží v severofracúzskom departemente Pas-de-Calais neďaleko hraníc s Belgickom.

Teroristický čin

Miestna polícia informuje, že útočník je čečenského pôvodu a v štátnom bezpečnostnom registri už bol vedený ako potenciálna bezpečnostná hrozba. Podľa francúzskych médií ide o približne 20-ročného mladého muža, ktorý mohol byť bývalým žiakom školy.

V súvislosti s útokom zadržali aj páchateľovho brata. Francúzska protiteroristická prokuratúra oznámila, že útok začala vyšetrovať ako teroristický čin.

Elyzejský palác medzičasom informoval, že miesto nešťastia navštívi aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Polícia oblasť zaistila a situácia v súčasnosti podľa nej nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo pre verejnosť.

K útoku došlo v čase, keď Francúzsko zakázalo propalestínske demonštrácie po víkendovom krvavom útoku militantného hnutia Hamas na Izrael. Takéto protesty totiž podľa Paríža ohrozujú verejný poriadok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok