Poslanci rokovali o konsolidačnom balíku, ktorý by posilnil rozpočet. Ten sa do parlamentu tak skoro nedostane

12.12.2023 09:42 , Aktualizované: 12.12.2023 17:32

Poslanci Národnej rady SR strávili štvrtý rokovací deň aktuálnej 6. schôdze diskusiou o balíku konsolidačných opatrení. Do rozpravy o návrhu v druhom čítaní sa na začiatku písomne prihlásilo 22 poslancov, na vystúpenie čaká ešte sedem rečníkov. Následne sa môžu ďalší prihlásiť ústne. V diskusii budú pokračovať opäť v stredu (13.12.) ráno.

Parlament
Foto: TA3 / David Duducz

Pozrite si štvrtý živý vstup redaktorky Diany Štrusovej:

Vláda v utorok schválila návrh štátneho rozpočtu na rok 2024. Ešte musí prejsť parlamentom. Opozícia však so súčasným návrhom nesúhlasí. Kedy sa k tomu dostanú?

Do rozpravy k štyrom návrhom na zrušenie špeciálnej prokuratúry a k oznamovateľom korupcie sa prihlásilo už zhruba 200 rečníkov. Rozprava by tak mohla trvať desiatky hodín a koalícia zatiaľ rozmýšľa, ako si s ňou poradí.

Do Vianoc zostáva sedem rokovacích dní a do konca roka desať. Rozpravu a schvaľovanie rozpočtu komplikuje aj novela Trestného zákona, ktorá hovorí o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry.

Viac sa dozviete v treťom vstupe Diany Štrustovej. 

Návrh zákona, ktorým sa menia viaceré zákony v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, prerokúvajú v skrátenom legislatívnom konaní.

Pozrite si druhý živý vstup redaktorky Diany Štrusovej:

Do rozpravy o návrhu v druhom čítaní sa písomne prihlásilo 22 poslancov. Po ich vystúpeniach sa môžu ďalší prihlásiť ústne.

Prinesie balík do rozpočtu

Balík má v budúcom roku priniesť do rozpočtu viac ako 1,5 miliardy eur. Jeho súčasťou je mimoriadne zdanenie bánk, predĺženie solidárneho príspevku z ropy, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do 2. dôchodkového piliera či zvýšenie zdravotného odvodu.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v úvodnom vystúpení avizoval niekoľko úprav v návrhu. Ide napríklad o zvýšenú daň z dividend, ktorá sa má uplatňovať až od budúceho roka, teda nie spätne za rok 2023. Tiež predĺženie dopredaja tabakových výrobkov so súčasnou spotrebnou daňou o jeden mesiac, ešte pred jej zvýšením v budúcom roku.

Ďalšie návrhy

Po tomto bode by sa mali poslanci venovať ďalším vládnym návrhom v druhom čítaní, o ktorých rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

Ide napríklad o novelu kompetenčného zákona, ktorá hovorí o zriadení nového ministerstva, ale aj o zmene spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ďalších úpravách. V utorok má parlament hlasovať len o 17.00 h.

Pozrite si prvý vstup Diany Štrusovej.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok