Lipšic ovplyvňoval prokurátorov, tvrdí Susko. Podľa neho sú všetci zaujatí a porušujú ľudské práva

8.12.2023 15:33 , Aktualizované: 8.12.2023 16:03

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) hovoril v Téme na ta3 o rozhodnutí vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, znížení trestov pre ekonomických zločinoch, ale aj výhodách pre kajúcnikov. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

téma
Foto: ta3

Susko uviedol, že Robert Fico na stretnutí s Európskou komisiou nežiadal o súhlas na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, iba prišiel oznámiť plán vlády. Premiér vraj povedal predsedníčke Ursule von der Leyenovej, že nejde žiaden politický revanš, ale o boj za ľudské práva.

“Idú cestou systémových zmien, aby napravili neprávosti, ktoré sa tu diali,“ povedal Susko. Ubezpečili o tom aj komisára pre spravodlivosť.

Porušovanie ľudských práv?

Dôvodom rýchleho konania vlády je podľa Suska porušovanie ľudských práv. “Reagujeme na masívne porušovanie ľudských práv v rámci trestných konaní a nemôžeme si dovoliť diskutovať ďalší rok alebo dva,“ povedal minister. Tvrdí, že celý systém špeciálnej prokuratúry je absolútne politicky zaujatý.

“Keď teraz prejdú prokurátori na krajské prokuratúry, tam už nemajú byť prečo zaujatí, neboli ovplyvňovaní priamo Danielom Lipšicom ako politikom a advokátom. Aj keby Lipšic odstúpil, tak tam sú zaujatí všetci ostatní prokurátori, nehovorím, že úplne všetci, ale veľa tých ďalších prokurátorov špeciálnej prokuratúry, ktorí by pokračovali v kauzách. Ak odíde jeden z nich, tak sa nič nevyrieši,“ hovorí minister spravodlivosti, ktorý je o tom presvedčený.

Celú epizódu Témy s ministrom spravodlivosti si môžete pozrieť tu:

Nižšie tresty pri ekonomických zločinoch

Nová vláda chce znižovať trestné sadzby pri všetkých ekonomických trestoch. Chce ich zharmonizovať s okolitými štátmi v EÚ. Ľudia vo väzbe dlhšej ako päť rokov sú ťažšie resocializovaní a potom sa dopúšťajú recidívy. Preto chce presadzovať iné formy trestov.

Susko uviedol, že “sa síce znižujú trestné sadzby, ale zvyšujú sa finančné tresty z doterajších 133-tisíc eur na 3 milióny.“

Kajúcnici

Podľa Suska dnes kajúcnici dostávajú neprimerané, nezákonné výhody, ktoré ich motivujú pod hrozbou vysokých trestov vypovedať čokoľvek, len aby dosiahli beztrestnosť. Vyriešiť by to mala súdna kontrola kajúcnikov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok