Prezidentka plánuje vetovať zrušenie špeciálnej prokuratúry. Zvažuje, že sa obráti na Ústavný súd

8.12.2023 13:09 , Aktualizované: 8.12.2023 16:16

Prezidentka SR Zuzana Čaputová kritizuje plánované rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ktoré iniciuje vláda Roberta Fica. Plánuje využiť právo veta a zvažuje, že sa obráti na Ústavný súd SR.

V rozpore s právnym štátom

Hlava štátu vyzvala koalíciu, aby ustúpila od zrýchleného konania v súvislosti so zmenami v trestnej politike a rušením špeciálnej prokuratúry. Kritizuje, že k zmenám má dôjsť bez odbornej diskusie. "Takto závažné zmeny prijímané v skrátenom legislatívnom konaní považujem v rozpore s princípmi právneho štátu," uviedla.

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry podľa nej predstavuje výraznú zmenu fungujúcej schémy orgánov na presadzovanie spravodlivosti. 

Vypočujte si celé vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej.

Účelový krok

Pripomenula, že Rada prokurátorov, tvorená reprezentantmi krajských prokuratúr, tvrdí, že tento krok by viedol k oslabeniu boja proti závažnej organizovanej kriminalite a korupcii.

Kritizuje kritické postoje mnohých koaličných politikov, ktoré sami uvádzajú ako jeden z motívov zrušenia špeciálnej prokuratúry. "Takýto krok sa javí ako účelový a neprípustný personálny zásah zo strany politickej moci do fungovanie prokuratúry," hovorí hlava štátu.

V návrhu podľa nej absentujú reálne dôvody na skrátené legislatívne konanie. "Náš právny poriadok predpokladá dôvody, ktoré treba, aby navrhovateľ uviedol, a na základe ktorých koná v skrátenom legislatívnom konaní," poznamenala Čaputová. Argumenty, ktoré koalícia uvádza, takýto postup podľa nej neodôvodňujú.

Oslabenie ochrany oznamovateľov

Zároveň poukázala, že vládny návrh oslabuje aj ochranu oznamovateľov korupcie. Z právnej ochrany sa má vybrať jedna celá profesijná skupina policajtov. Zákonom by sa mali zrušiť už aj vydané rozhodnutia v individuálnych prípadoch. To podľa prezidentky predstavuje v právnom štáte retroaktívny a nelegitímny zásah do nadobudnutých práv.

"Som veľmi zvedavá, ako sa dá ústavnoprávne ustáť to, že sa vstúpi do individuálnych rozhodnutí, ktoré majú právne účinky z hľadiska ochrany konkrétnych osôb, a to aj spätne," skonštatovala prezidentka.

Nastať má aj zmena statusu oznamovateľa protispoločenskej činnosti, ktorá by podľa Čaputovej znamenala oslabenie ochrany ľudí. Myslí si, že to ľudí odradí od odhaľovania korupcie.

Matovič čakal od prezidentky viac

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič víta vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá nevylučuje prípadné veto ani podanie na Ústavný súd SR v prípade rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Očakával by, že bude vyvíjať k tejto téme aktívnejšiu činnosť pre zachovanie demokracie na Slovensku.

"Vieme o tom, čo sa tu chystá pár týždňov, očakával som od nej, že bude burcovať davy, že bude využívať svoju pozíciu omnoho intenzívnejšie už niekoľko týždňov. Verím, že jej vydrží to odhodlanie a podať návrh na Ústavný súd a vrátiť zákon parlamentu je to najmenej, čo môže urobiť," uviedol na tlačovej konferencii Matovič.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok