Pellegrini zvažuje kandidatúru na prezidenta. V ta3 prezradil, kedy oznámi definitívne rozhodnutie

ta3/Richard Dírer/Soňa Búranová
3.12.2023 11:22 , Aktualizované: 3.12.2023 12:37

Hosťom relácie V politike bol líder strany Hlas-SD a predseda parlamentu Peter Pellegrini. Prečítajte si to najdôležitejšie.

Vážne úvahy v strane

Pellegrini vie, že odpoveď na otázku, či bude kandidovať na prezidenta, zaujíma všetkých. "Platí to, čo som povedal. Veľmi vážne to v strane zvažujeme," povedal.

V týchto dňoch a týždňoch absolvuje výjazdy po členskej základni po celom Slovensku. "Nemôže to byť len moje sebecké rozhodnutie, ale musí to byť rozhodnutie aj strany, ktorá má 2 600 členov," prezradil.

Vianočné obdobie chce využiť na to, aby o tom premýšľal a svoje definitívne rozhodnutie oznámi po Novom roku. Taraba pred týždňom V politike povedal, že Pellegrini sa už rozhodol.

"Pán Taraba má asi nejaké tretie oko alebo nadprirodzené schopnosti vedieť viac, ako ja. Ešte som sa definitívne nerozhodol," okomentoval. Hovorí, že to nie je jednoduché rozhodnutie, ide o veľmi osobné rozhodnutie. Žiada o čas, aby sa v Hlase mohli rozhodnúť.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v relácii Sobotné dialógy povedal, že Pellegriniho podporí v prípadnej kandidatúre. Líder Hlasu si jeho slová váži, keďže by mohol získať plnú podporu Smeru.

Hovorí, že o podpore zatiaľ s nikým nerokuje, keďže sa ešte nerozhodol. SNS Andreja Danka sa k prípadnej podpore zatiaľ nevyjadrila.

"Ak toto rozhodnutie padne, chcem, aby ma do tejto pozície nominovala strana Hlas. Potom budeme hľadať podporu. Uvidíme, ako sa SNS rozhodne. Budem ich rozhodnutie rešpektovať, nech bude akékoľvek," dodal Pellegrini. SNS zatiaľ nepovedala, či postaví vlastného kandidáta.

Kedy budú voľby?

Pellegrini potvrdil, že rešpektuje Ústavu. Garantuje, že s dátumom prvého a druhého kola prezidentských volieb nebude nijakým spôsobom manipulovať. Nemá v pláne zneužiť prázdniny nejakého kraja.

Ostatným kandidátom odkázal, že termín volieb vypíše tak, aby obe kolá nič neovplyvnilo. Termín však stále nie je ustálený. "Zatiaľ nie je, ale bude na prelome marca a apríla," doplnil.

Čo bude s Hlasom?

Ak by sa stal Pellegrini prezidentom, Hlas bude naďalej pokračovať v "úspešnom vládnom ťažení". Pellegrini je presvedčený o tom, že strana bude relevantným hráčom v ďalších parlamentných voľbách.

Potvrdil, že Hlas sa neplánuje spájať so žiadnou inou stranou. Neobáva sa, že jeho prípadná kandidatúra bude mať pre stranu fatálne následky. "O budúcnosť Hlasu sa nebojím," uviedol.

Taktiež vyvrátil šumy, že by Smer mohol Hlas pohltiť. "Odmietam takéto úvahy, ani to nepripúšťam a ani to nemienim dopustiť," vyhlásil.

Celú časť relácie V politike si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok