Mnohí Slováci sa postavili na stranu čurillovcov. Ich rodinám vyzbierali šesťmiestnu sumu

2.12.2023 00:00

Vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorých minister vnútra Matúš Šutaj Eštok postavil mimo službu, podporili Slováci. Pre ich rodiny vytvorili zbierku, aby im pomohli so zhoršenou finančnou situáciou. Zbierka mala veľký úspech.

Čurillovci
Foto: Donio

Vyzbierali vyše stotisíc eur

Osud elitných vyšetrovateľov vyvolal mnoho emócií. Jedným z tých, čo sa im rozhodli pomôcť, bol istý pán Gábriš. Na dobročinnom serveri Donio, kde ľudia bežne organizujú zbierky na rôzne charitatívne projekty, sa rozhodol usporiadať finančnú zbierku.

Od 9. do 30. novembra sa podarilo vyzbierať pre rodiny vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu a kolegov 111 736 eur. Niekto prispel symbolické euro, no viacerí im venovali sto a jeden darca dokonca 1200 eur. Spolu sa našlo 3478 darcov.

Zbierka sa stala jednou z najúspešnejších v histórii portálu založeného na príspevkoch dobročinných darcov.

Stratili značnú časť príjmu

Postavenie mimo služby pre čurillovcov znamená, že okrem toho, že niektorí nemôžu chodiť do práce, musia sa v služobnom čase po celý čas zdržiavať doma.

Okrem toho sa policajtom postaveným mimo služby znižuje plat na takmer úroveň minimálnej mzdy. Ide o významný pokles v príjme.

V percentuálnom vyjadrení majú plat nižší o 70 až 75 percent. Tiež sa nemôžu zamestnať inde ani podnikať. Dokonca sa postavenie mimo služby dá zneužiť tak, že človeka donúti odísť do civilu.

Odovzdajú ju rodinám vyšetrovateľov

Výsledná čiastka bude prerozdelená vyšetrovateľom a ich rodinám priamo z účtu, na ktorý bola vyzbieraná, a to v spolupráci s Jánom Čurillom a jeho právnym zástupcom Petrom Kubinom.

Pozrite si zostrih relácie Téma, v ktorej bol hosťom Peter Kubina.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok