Čurillovci sú už v práci, no "nevítali ich proseccom a jahodami". Ak všetci dodržujú zákon, prečo ho chcete meniť, pýta sa Kubina koalície

Snaha Matúša Šutaja Eštoka odstaviť policajtov, ktorí dnešnej vládnej koalícii ležia v žalúdku, nevyšla ani na 50 percent. Kto je víťaz a kto porazený? Ako je možné, že sa sudcovia nezhodli? A majú policajti okolo Jána Čurillu ešte chuť vyšetrovať? V Téme odpovedal ich právny zástupca Peter Kubina.

Nevítali ich prosekom a jahodami

Informoval, že jeho klient Štefan Mašin sa vrátil v pohode do práce minulý týždeň a zvyšní dvaja v piatok 1. decembra. „Nevítali ich s červeným kobercom, proseccom a jahodami, no vrátili sa do práce,“ poznamenal ironicky obhajca čurillovcov.

Všetku agendu má Bratislava

Vysvetlil, že civilnú agendu v rámci Bratislavy má na starosti len súd Bratislava IV. Nejde o náhodu, ale o štandardnú prax podľa súdnej reformy. „Tam pôsobí, podľa rozvrhu práce, nejakých osemdesiat sudcov. Všetci civilní sudcovia z Bratislavy sa tam presunuli,“ povedal v ta3.

Šutaj Eštok zastrašoval sudcu

Kubina sa ohradil voči tvrdeniam ministra vnútra, že sudca rozhodol v prospech čurillovcov vďaka tomu, že sú kamaráti. Pred takmer dvadsiatimi rokmi boli totiž spolužiaci na fakulte.

„Vnímal som to ako za zastrašovanie, no hodnotím pozitívne, že došlo k nejakému ospravedlneniu. Naposledy sme sa so spomínaným sudcom stretli, keď sme boli na spoločných promóciách,“ vysvetlil a dodal, že sa nepoznajú.

Mnohí kritizujú, že sa čurillovci ziskom ochrany len zabetónovali na svojich miestach. Podľa Kubinu sú „podobné tvrdenia absolútne nedôvodné.“

Peter Kubina v rozhovore s Martinom Linhartom Foto: ta3/Braňo Balogh Peter Kubina v rozhovore s Martinom Linhartom

Aj policajti potrebujú ochranu

Dočasný policajný prezident Ľubomír Solák pri svojom vypočutí v NR SR skonštatoval, že zákon na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti sa nemal vzťahovať na policajtov. „Policajný zbor má špecifické postavenie,“ tvrdil Solák. 

Kubina vysvetlil, že je pravda, že policajt a prokurátor majú stíhať trestnú činnosť. „No policajt ani žiaden prokurátor nemôže vyšetrovať trestnú činnosť, ktorá sa týka jeho samého,“ zdôraznil. Keby sme vylúčili policajný zbor, znefunkčnili by sme zákon na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Táto činnosť sa totiž podľa Kubinu deje práve v štátnej správe.

Lex čurillovci

Minister životného prostredia Tomáš Taraba dlhšie avizuje, že by sa mal zmeniť zákon o oznamovateľoch protispoločenskej činnosti. Vláda by sa ním mala zaoberať v najbližšej dobe, avizoval v piatok. „Keď všetci hovoria, že zákon dodržiavajú, tak prečo ho potrebujú meniť?“ položil otázku Kubina.

Pripomenul, že v prípade, ak je dodržiavaný zákon, nie je nutné nahlasovať protispoločenskú činnosť, pretože tá sa nedeje. Vysvetlil, že aj po zmene zákona by sa zmena nedotkla už platných súdnych rozhodnutí. „Nie je možné zákonom zmeniť rozhodnutie súdov,“ pripomenul.

Celú časť relácie Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok