FOTO: Živil klebety a vedel uchvátiť novinárov. Kissinger bol pre niektorých sexsymbolom

30.11.2023 12:59

Bývalý americký minister zahraničia Henry Kissinger, ktorý zomrel v stredu vo veku 100 rokov, sa stal v čase výkonu vrcholných funkcií neočakávanou mediálnou hviezdou, píšu americké denníky The New York Times (NYT) a The Washington Post (WP).

Henry Kissinger
Foto: TASR/AP

Čas na dlhé konverzácie

Magazín Rolling Stone vo štvrtok cituje z knihy investigatívneho reportéra Seymoura Hersha, podľa ktorého si vplyvný diplomat Kissinger púšťal novinárov relatívne blízko k telu, čím si kupoval vľúdnejší obraz v médiách.

Kissinger si našiel čas na dlhé konverzácie pri jedle s novinármi aj v čase vyhrotenej zahraničnej politiky 70. rokov - americká diplomacia sa snažila v Moskve vyjednať mier na Blízkom východe a prezident Richard Nixon sa stretol so škandálom Watergate.

Pri stole s Kissingerom jedli novinári ako Walter Cronkite zo stanice CBS, CL Sulzberger z NYT, Hugh Sidey z časopisu Time, dokonca aj humoristický stĺpčekár Art Buchwald. "Vyslúžil si pochvaly v tlači, aj keď väčšinu svojej dôležitej práce robil v utajení," píše WP.

Uchvátil médiá

"Kissinger pristupoval k tlači rovnako, ako pristupoval k Nixonovi - zlomyseľne a patolízačsky," píše v kritickom texte Rolling Stone.

"Vo svojich vrcholných rokoch sa v mainstreamových médiách tešil obrazu, ktorý môžeme len s malou rezervou označiť za lichotivý. Keď sa ho jeden reportér spýtal, či si praje byť oslovovaný 'pán minister' alebo 'doktor Kissinger', odvetil, že 'excelencia bude stačiť'," píše WP.

Kissinger niekoľkokrát dostal titul osobnosti roku magazínu Time. Médiá sa zaujímali o jeho osobný život rovnako ako o jeho činnosť v zahraničnej politike, píše NYT. Na obálke Time sa Kissinger za dobu, keď bol v úrade, objavil pätnásťkrát. Medzi novinármi sa pre neho vžili rôzne prezývky ako "Henry the K" (Henry Káčko) alebo "supersecretary" (superminister).

Považovaný za sexsymbol

Napriek jeho menšiemu vzrastu a okuliarom bol niektorými v 70. rokoch vnímaný ako sexsymbol. Než sa v roku 1974 oženil so svojou bývalou študentkou z Harvardskej univerzity Nancy Maginnesovou, videli ho v blízkosti mnohých žien, napríklad herečky a modelky Candice Bergenovej, herečiek Shirley MacLainovej, Jill St. Johnovej alebo Marly Thomasovej a niekoľkých ďalších.

Niektoré z nich popreli, že by s politikom mali milostný vzťah, a jeho "blízky priateľ" uviedol, že Kissingerovu osobu milovníka žien vytvorili novinári, napísal vo štvrtok bulvárny denník Daily Mirror.

Živil klebety

Kissinger sám však klebety priživoval, podotýka NYT. Denník o politikovi v roku 1970 v stĺpci nazvanom "White House Swinger" (Záletník Bieleho domu) napísal ako o "playboyovi západného krídla" Bieleho domu.

Reportérka WP Sally Quinnová sa Kissingera na jednej spoločenskej akcii v tom čase opýtala, či sa považuje za "záletníka". "No, kvôli mojej práci ma nemôžete označiť za záletníka. Prečo ale nepredpokladáte, že som záletník v utajení?" odvetil diplomat.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok