Čistky sa nekončia. Niektorí policajti budú nútení zmeniť pôsobiská

30.11.2023 14:02

Po reorganizácii Úradu inšpekčnej služby skončia viacerí funkcionári a príslušníci na okresných riaditeľstvách polície. Niektorí z nich však majú štatút chráneného oznamovateľa. Píšu o tom tvnoviny.sk.

Polícia, kamión
Foto: TASR//Roman Hanc (ilu)

Kam pôjdu?

Tieto personálne zmeny potvrdili pre TV Markíza viaceré zdroje. Na zbory v okresoch sa majú presunúť policajti z tímu Reštart. Tí pomáhali s viacerými kľúčovými kauzami práve vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry okolo Jána Čurillu.

Personálny rozkaz dostal aj funkcionár Ladislav Kotek, ktorého zastavili jeho kolegovia pre údajné neoprávnené používanie služobného vozidla. Už v piatok 1. decembra sa má hlásiť na jednom z okresných riaditeľstiev v Bratislave. Pritom má status chráneného oznamovateľa, čo značí, že by mali zmenu pracovnej pozície ohlásiť na úrad oznamovateľov.

​Rovnako presunuli aj policajta, ktorý v minulosti obvinil súčasného šéfa inšpekcie Branislava Zuriana. Vyšetroval tiež aj lustráciu novinárov. Peter Kráľovič má ísť na okres, píšu ďalej tvnoviny.sk.

Exvyšetrovateľa NAKA Pavla Ďurku mali presunúť na pozíciu v rámci pôsobnosti Krajského riaditeľstva polície v Nitre. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ho postavil mimo služby, súd potvrdil verdikt ministra.

Zmeny a presuny

Bývalý šéf tímu Kuciak a exriaditeľ Úradu inšpekčnej služby Peter Juhás by mal vraj na inšpekcii zostať. Aspoň zatiaľ, neskôr sa však má presunúť do Nitry. Personálny rozkaz zatiaľ v rukách nemá. Tiež má status chráneného oznamovateľa.

Viacerí policajti, ktorých presunuli, figurujú v niektorých prípadoch ako svedkovia. Je to napríklad aj v kauze Rozuzlenie. NAKA v rámci tejto akcie obvinila viacerých, pripomína Markíza.

Policajti, ktorí doteraz pôsobili na inšpekcii, po reorganizácii zase odchádzajú do civilu.

Bližšie informácie ohľadom týchto zmien a presunov by mal Úrad inšpekčnej služby prezradiť v piatok.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok