Šutaj Eštok verzus čurillovci 3:3. Súd rozhodol, že ďalší z vyšetrovateľov sa môže vrátiť do práce

30.11.2023 10:56 , Aktualizované: 30.11.2023 11:23

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Milan Sabota sa v piatok môže vrátiť späť do práce. Rozhodol o tom Mestský súd Bratislava IV. Informoval o tom advokát Peter Kubina na sociálnej sieti.

kladivko, súd
Foto: Profimedia (ilu)

Sabota patrí medzi takzvaných čurillovcov, teda vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu. Doteraz týmto policajtom súd v troch prípadoch vyhovel a v ďalších troch nie. Ostáva ešte jedno rozhodnutie, na ktoré uplynie lehota v priebehu štvrtka (30. novembra).

Aká je bilancia?

Ako bližšie informuje Kubina, priebežná bilancia je nasledovná. V prípade Branka Kišša, Štefana Mašina a Milan Sabotu súd rozhodol, že "v antidiskriminačnom spore má právomoc rozhodnúť a nariadil navrhované neodkladné opatrenia".

V prípade Jána Čurillu, Pavla Ďurka a Róberta Magulu súd rozhodol, že nemá právomoc a ku konaniu ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka v súvislosti so zákonom o ochrane oznamovateľov sa nevyjadril.

Kubina dodal, že tieto rozhodnutia rešpektujú, no vyjadrili nesúhlas s ich závermi, a to zákonným spôsobom, teda podaním odvolania.

Momentálne sa čaká na rozhodnutie súdu v prípade siedmeho policajta, a to Branislava Dunčka.

"Vykryštalizovali sa tu dva protichodné názory na otázku právomoci, a preto je namieste, aby sa k veci vyjadril odvolací súd a tieto názory 'zrovnal', či už jedným alebo druhým smerom," skonštatoval Kubina.

Všetky návrhy boli podľa Kubinu odôvodnené rovnako, pričom o každom z nich rozhodoval iný sudca.

Šutaj Eštok ich postavil mimo služby

Minister vnútra po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa Úradu na ochranu oznamovateľov sa mal minister najprv obrátiť na nich.

Status chráneného oznamovateľa mal aj policajný viceprezident Branko Kišš. Šutaj Eštok trvá na tom, že postupoval zákonne.

Pozrite si reportáž o tom, ako v súvislosti s čurillovcami podal minister vnútra trestné oznámenie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok