Skladanie holandskej vlády je na mŕtvom bode. Môže za to údajný podvod politika víťaznej strany

27.11.2023 14:04

Povolebné vyjednávanie o budúcej holandskej vláde uviazlo na mŕtvom bode. Hlavný vyjednávač víťaznej krajne pravicovej Strany pre slobodu (PVV) Gom van Strien kvôli obvineniam z podvodov odstúpil.

Gom van Strien
Foto: Twitter/@jndkgrf

Strana pre slobodu Geerta Wildersa nečakane zvíťazila v stredajších parlamentných voľbách a dnes mala začať vyjednávať s potenciálnymi koaličnými partnermi, napísal dnes server holandskej televízie NOS.

Väčšine politikov to nevadilo

V holandských médiách sa počas víkendu objavili tvrdenia, že van Strien je spájaný s podvodom u svojho bývalého zamestnávateľa, ktorý naňho podal trestné oznámenie. 

Van Strien odmietol, že by pochybil, ale z pozície vyjednávača odstúpil. Mnoho politických strán pritom na otázku NOS uviedlo, že proti van Strienovi ako vyjednávačovi nemá výhrady napriek mediálnym obvineniam.

Mediálne obvinený vyjednávač

Skúsený, ale pomerne neznámy senátor van Strien mal za úlohu vykonať inventúru možných koalícií. Do začiatku decembra mal podať správu dolnej komore holandského parlamentu, aby zákonodarcovia mohli o tejto otázke rokovať 6. decembra a potom vymenovať ďalšieho úradníka, ktorý by začal konkrétnejšie rozhovory o vytvorení koalície, píše AP.

Údajný podvod sa týka dcérskej spoločnosti Utrechtskej univerzity a nemocnice UMC Utrecht, Utrecht Holdings, ktorú do roku 2009 van Strien riadil. 

Správa spoločnosti Deloitte podľa denníka NRC uvádza, že van Strien a jeho nástupca previedli akcie spoločnosti na ďalšiu spoločnosť, v ktorých mali ich manželky 32-percentný podiel každá.

Výsledky volieb

Wilders, hoci víťaz volieb, je v zložitej pozícii kvôli svojim krajne pravicovým postojom. Jeho návrhy na zakázanie mešít, zastavenie imigrácie alebo na referendum o vystúpení z Európskej únie výrazne znižujú jeho koaličný potenciál, píše agentúra AFP.

V stredajších parlamentných voľbách prekvapivo zvíťazila práve PVV, ktorá v 150-člennej snemovni získala 37 mandátov, druhá skončila spoločná kandidátka holandskej Strany práce (PvdA) a Zelenej ľavice (GL) s 25 mandátmi a ešte len tretia doteraz vládna a favorizovaná Ľudová VVD). Na štvrtom mieste sa umiestnila strana Nová spoločenská zmluva (NSC) poslanca Pietera Omtzigta, ktorá vznikla iba tento rok v auguste.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok