Holandský Indiana Jones. Súkromný detektív hlási ďalší úspešný prípad, do rúk sa mu dostalo až šesť odcudzených obrazov

ta3, TASR
19.10.2023 07:27

Holandský súkromný detektív Arthur Brand, niekedy nazývaný Indiana Jones sveta umenia, hlási ďalší úspech v súvislosti s ukradnutými obrazmi. Po tom, čo sa mu minulý mesiac dostalo do rúk dielo Vincenta van Gogha ukradnuté v roku 2020, sa teraz na svoje miesto vráti šesť obrazov, ktoré zlodeji ukradli v septembri z radnice v severoholandskom meste Medemblik. V oboch prípadoch ukradnuté diela niekto doručil do Brandovho domu, informovala agentúra AFP.

F8nld40W8AAgS2N.jpg
X/Arthur Brand (art detective)

Vyrušili ho počas sledovania futbalu

Detektív ťaží z toho, že jeho meno je dobre známe a že sa často objavuje v médiách, keď sa mu podarí nájsť ukradnutý obraz. Tie začiatkom septembra rozsiahlo informovali o ranom van Goghovom obraze, ktorý niekto priniesol na prah Brandovho bytu zabalený v taške z obchodného domu Ikea.

Dielo v hodnote od troch do šiestich miliónov eur zmizlo z múzea v Larene pred tromi rokmi, a hoci zlodeja zadržali a odsúdili, obraz zostal nezvestný.

Tentoraz Brand údajne sledoval doma futbalový zápas, keď mu niekto zavolal a požiadal ho o pomoc pri zložení nákladu. Ukázalo sa, že týmto nákladom boli ukradnuté obrazy Medemblik. Ich hodnota je síce oveľa nižšia ako hodnota vráteného van Gogha, približne 100 000 eur, ale majiteľ si ich cení, pretože obsahujú najstaršie známe vyobrazenie frízskeho kráľa Radboda zo siedmeho storočia.

Odsudzuje krádež, cení si vrátenie

Už po krádeži v Medembliku Brand povedal zlodejom, že by mali radšej ukradnúť bicykle, pretože sa dajú predať, zatiaľ čo pri slávnych obrazoch je to takmer nemožné.

„V niektorých prípadoch ich (obrazy) spália, aby sa zbavili dôkazov, keď ich nemôžu predať. Takže som veľmi vďačný, že sa rozhodli urobiť správnu vec. Krádež je zlá, ale ak sa to vráti, dá sa niečo napraviť,“ povedal Brand.

Detektív sa teraz zameriava na pátranie po obraze Fransa Halsa Dvaja smejúci sa chlapci (1627) v hodnote 16 miliónov eur, ktorý zmizol z malého múzea v Leerdame v roku 2020. O rok neskôr bol za krádež odsúdený ten istý muž, ktorý ukradol van Goghovo dielo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok