Hrozba katastrofy na Islande utíchla. Evakuované zóny sú stále nebezpečné, čo sa tam deje?

28.11.2023 00:00

Pravdepodobnosť vulkanickej erupcie na Islande klesá a vzostup pôdy pri elektrárni Svartsengi sa spomalil. Uviedol to profesor geofyziky Magnús Tumi Guðmundsson. Ešte pred niekoľkými týždňami sa hovorilo, že výbuch je len otázkou dní.

Na Islande hrozí vulkanický výbuch
Foto: Profimedia

V meste Grindavík sa po zemetraseniach objavili trhliny ako z katastrofického filmu. Ľudia opúšťali svoje domovy, úrady začali zaisťovať okolie pred hrozbou možných erupcií a na ostrov prestali prúdiť turisti. Evakuovaná zóna zostáva stále nebezpečná.

Guðmundsson pre islandský portál mbl.is vysvetľoval, že keď sa magma dostane do zemskej kôry, je o tisíc stupňov horúcejšia ako okolitá hornina.

Zemetrasenia na Islande

Podľa islandských dát je zrejmé, že na celom ostrove sú otrasy s nižšími magnitúdami. Najväčšie za posledných pár dní bolo neďaleko Grindavíku so silou 3,0 magnitúdy.

231127_0900.png Foto: Icelandic Met Office Zemetrasenia za posledných 48 hodín na Islande.

Obyvateľom Grindavíku úrady minulý týždeň umožnili prísť si pre osobné veci aj domácich miláčikov v čase od 9:00 do 16:00. V meste nefunguje elektrina a netečie tam voda.

Cestovanie

Slovenské veľvyslanectvo v Osle informovalo slovenských občanov a cestujúcich, že Island vyhlásil v piatok 10. novembra núdzový stav v dôsledku silných zemetrasení a hrozby vulkanickej erupcie na polostrove Reykjanes juhozápadne od Reykjavíku.

Islandský meteorologický úrad uviedol, že existuje "pravdepodobnosť erupcie", ale každým dňom hrozba katastrofy klesá.

Islandská vláda informovala, že neprebieha žiadne rušenie letov na Island a z Islandu. Medzinárodné letecké trasy tak zostávajú otvorené. Letisko v Keflavíku je tiež prístupné zo všetkých smerov.

Civilná obrana informovala na svojom webovom sídle o možnostiach návratu obyvateľov Grindavíku do svojich obydlí:

  • Od štvrtka 23. novembra je obyvateľom Grindavíku umožnený vstup do mesta, kde si môžu vyzdvihnúť cennosti a postarať sa o svoje veci.
  • 23. novembra získali obyvatelia prístup do svojich domovov v obmedzenom čase od 11:00 do 16:00, potom bolo mesto znova evakuované.
  • Úrady budú denne posudzovať, či sa do mesta dá bezpečne vrátiť v obmedzených časoch od 9:00 do 16:00.

Nepravdepodobná erupcia

Na začiatku sa predpokladalo, že erupcia by mohla nastať v blízkosti Grindavíku, a to po tom, čo sa tam po zemetrasení vytvorila trhlina v noci z 10. novembra.

Guðmundsson tvrdí, že už nič nenaznačuje tomu, že by erupcia začala v trhline po zemetrasení. "Nie sú žiadne známky toho, že by sa v Grindavíku hromadila magma," hovorí.

Možnosť vulkanickej erupcie v oblasti medzi vrchmi Hagafell a Sýlingarfell stále existuje, a je možné, že magma by sa mohla vrátiť do tunela pod Grindavíkom. To by malo byť podľa islandskej vlády rýchlo identifikované prostredníctvom seizmických a GPS senzorov.

Civilná ochrana a riadenie núdzových situácií (CPEM) situáciu každý deň sleduje a monitoruje. Zároveň dodáva, že oblasť je stále nebezpečná.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok