V Prezidentskom paláci sa zišlo takmer sto osobností, vyslovili jasný odkaz: Zastavme násilie na ženách

ta3/TASR
25.11.2023 09:43 , Aktualizované: 25.11.2023 10:09

Prezidentka SR Zuzana Čaputová diskutovala so študentmi Obchodnej akadémie na Nevädzovej ulici v Bratislave o problematike násilia na ženách a v partnerských vzťahoch. Diskusia sa uskutočnila pri príležitosti sobotného (25. 11.) Medzinárodného dňa za odstránenie násilia na ženách.

Zastavme násilie na ženách

Tohtoročná kampaň Zastavme násilie na ženách 2023 zdôrazňuje dôležitosť urýchlených investícií, ktoré pomôžu predchádzať a odstraňovať násilie páchané na ženách a dievčatách.

Pri príležitosti sobotňajšieho Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách a začiatku súvisiacej kampane to pripomína Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia na ženách (KMC) Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR). V poradí piatym ročníkom kampane sa centrum pridáva k celosvetovej iniciatíve OSN proti rodovo podmienenému násiliu Orange the World.

Dokedy bude kampaň trvať?

Kampaň Zastavme násilie na ženách bude trvať do 10. decembra, ktorý je Dňom ľudských práv. "Tieto dva dni, vyhlásené OSN, rámcujú 16 dní aktivizmu proti rodovo podmienenému násiliu počas ktorých verejnosť, mimovládne organizácie i verejné inštitúcie, ako aj známe osobnosti vyjadrujú odmietnutie každej formy násilia, ktoré dievčatá a ženy zažívajú na celom svete," pripomenula vedúca manažérka KMC Barbora Burajová.

Rôzne formy kampane

Upozornila, že kampaň na Slovensku bude mať rôzne formy, medziiným sa uskutočnia vzdelávacie semináre o prevencii násilia v partnerských vzťahoch na stredných školách v jednotlivých regiónoch Slovenska. "V sobotu počas Medzinárodného dňa za odstránenie násilia bude symbolickou oranžovou farbou osvetlený Prezidentský palác i ďalšie dominanty hlavného mesta. Pridá sa aj Trnava osvetlením svojej radnice," dodáva Burajová.

Avizovala aj aktivity kampane v regiónoch, ktoré koordinátori a koordinátorky KMC pripravujú s miestnymi mimovládnymi organizáciami. "V mestách Trnava, Nitra a Michalovce sa verejnosť sa uskutoční mnoho podnetných podujatí pre verejnosť a mládež," dodala manažérka KMC.

Vyjadrenie prezidentky

"Násilie v partnerských vzťahoch tínedžerov je rozšírenejší problém, ako si možno mnohí dospelí myslia. Podľa najnovšieho slovenského výskumu má skúsenosť s psychickým alebo online násilím vo vzťahoch viac ako polovica dievčat vo veku 15 - 17 rokov," upozornila prezidentka na sociálnej sieti. Dodala, že násilie zažívajú aj chlapci, hoci v nižšej miere.

Podanie pomocnej ruky

Diskusia so študentmi podľa prezidentky ukázala, aké potrebné je poskytnúť odborné informácie a nasmerovať obete násilia na pomoc. V tejto súvislosti apelovala na zabezpečenie lepšej prevencie a vzdelávania, tiež hovorila o potrebe vytvárania zdravých a rešpektujúcich vzťahov medzi mladými ľuďmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok