Ekvádor má nového lídra. Historicky najmladší prezident Noboa chce armádu v uliciach a väznice na lodiach

24.11.2023 07:21

Nový ekvádorský prezident, 35-ročný Daniel Noboa, sa vo štvrtok ujal funkcie lídra krajiny, ktorú sužuje násilie drogových gangov. Noboa, dedič obchodného impéria svojho otca, je najmladším prezidentom v dejinách Ekvádoru, informuje tlačová agentúra AFP.

Ekvádorský prezident Daniel Noboa
Foto: TASR/AP

Noboa, ktorý bol zvolený v októbri a sľúbil, že v Ekvádore obnoví mier, vystrieda doterajšieho prezidenta Guillerma Lassa, ktorý vyhlásil predčasné voľby, aby sa vyhol prípadnému odvolaniu.

Funkčné obdobie novej hlavy štátu však bude trvať len 18 mesiacov, teda zvyšok Lassovho funkčného obdobia.

Ekvádor, ktorý bol dlho pokojným útočiskom medzi hlavnými vývozcami kokaínu - Kolumbiou a Peru -, zaznamenal v uplynulých rokoch prudký nárast násilia, pretože nepriateľské gangy napojené na mexické a kolumbijské kartely bojujú o kontrolu nad trhom s narkotikami.

Boj proti drogám a násiliu

Ako uvádza Ekvádorské stredisko pre monitorovanie organizovaného zločinu (OECO), drogové násilie viedlo iba v tomto roku k približne 3600 vraždám. Násilie poznačilo aj voľby, v ktorých bol po zhromaždení pred prvým kolom zastrelený populárny prezidentský kandidát Fernando Villavicencio.

Noboa vyhlásil, že zavedie výnimočný stav, pozastaví platnosť niektorých práv občanov, ako napríklad slobodu pohybu, a nasadí do ulíc armádu, aby zastavil drogovú vojnu. Počas svojej predvolebnej kampane avizoval, že chce vytvoriť väznice na lodiach, aby izoloval najnásilnejších väzňov.

 Noboa je synom podnikateľa Álvara Nobou a lekárky Anabelly Azínovej. Jeho otec, ktorý sa na slávnostnom obrade nezúčastnil, sa päťkrát neúspešne pokúsil stať sa prezidentom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok