Prepúšťanie izraelských rukojemníkov posunuli na iný deň. Ovplyvní to dohodnuté prímerie?

23.11.2023 07:17 , Aktualizované: 23.11.2023 12:35

Prepúšťanie izraelských rukojemníkov, ktoré má prebehnúť v rámci očakávaného prímeria medzi Izraelom a Hamasom, sa nezačne skôr ako v piatok. V stredu neskoro večer to vyhlásil izraelský poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi.

Prepúšťanie žien a detí

Pôvodne sa očakávalo, že sa prepúšťanie rukojemníkov začne už vo štvrtok, informujú agentúry AP a DPA.

V stredu skoro ráno bola oznámená dohoda sprostredkovaná Katarom, v rámci ktorej má byť prepustených najmenej 50 izraelských rukojemníkov zadržiavaných Hamasom v Pásme Gazy, a to žien a detí vo veku do 19 rokov. Výmenou za to má Izrael prepustiť minimálne 150 Palestínčanov väznených v Izraeli, a to žien a mladých mužov vo veku do 18 rokov (vrátane).

Zároveň má začať platiť štvordňové prímerie, ktoré by sa malo podľa správ izraelských médií začať vo štvrtok o 10.00 h miestneho času.

Kontakty pokračujú

"Kontakty týkajúce sa prepustenia našich rukojemníkov neustále napredujú a pokračujú. S prepúšťaním sa začne v súlade s pôvodnou dohodou medzi oboma stranami a nebude to skôr ako v piatok," povedal vo vyhlásení poradca pre národnú bezpečnosť Hanegbi, ktorý je blízkym spolupracovníkom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Začiatok prímeria medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas bol odložený, pretože predstavitelia ešte vyjednávali, ktorých rukojemníkov prepustia a akým spôsobom. Vo štvrtok to uviedol nemenovaný palestínsky predstaviteľ.

Prímerie odložili, pretože sa ešte vyjednávalo o "menách izraelských rukojemníkov a spôsobe ich prepustenia", uviedol zdroj so znalosťami o vyjednávacom procese pre AFP.

Poradca Hanegbi vo svojom vyhlásení neuviedol nič o tom, že by odloženie prepúšťania rukojemníkov mohlo ovplyvniť aj začiatok dohodnutého pokoja zbraní.

Pripravujú mediálne centrum

Len niekoľko minút pred Hanegbiho prekvapivým vyhlásením izraelské úrady informovali novinárov o tom, že v Tel Avive vo štvrtok napoludnie otvoria mediálne centrum, ktorého úlohou bude spravodajsky "pokrývať návrat rukojemníkov".

Dohoda o prímerí zahŕňa aj prísľub zintenzívnenia dodávok humanitárnej a ďalšej pomoci do pásma Gazy, čo zahŕňa aj dodávky paliva. Izrael uviedol, že je ochotný predĺžiť prímerie o jeden deň za každých ďalších desiatich rukojemníkov, ktorých by Hamas prepustil nad rámec už dohodnutého počtu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok