Svet víta prímerie. Európska komisia zvyšuje humanitárnu pomoc

ta3/TASR/TASS/Xinhua/AP/Reuters
22.11.2023 10:27

Stredajšie prímerie medzi Izraelom a radikálmi z Hamasu sa stretlo vo svete s ocenením a pochopením. Vyberáme vyjadrenia niekoľkých svetových hráčov.

Humanitárny konvoj
Foto: AP

Obe strany konfliktu rešpektujú prímerie

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ocenil postup v rokovaniach, ktorý vyústil do niekoľkodňového prímeria. "V súčasnosti postupujeme. Nemyslím si, že je potrebné to teraz rozoberať, ale dúfam, že čoskoro prídu dobré správy," uviedol.

Palestínska samospráva tiež privítala dohodu o humanitárnom prímerí. Palestínsky „prezident Mahmúd Abbás a vedenie vítajú dohodu o humanitárnom prímerí, oceňujú vynaložené katarsko-egyptské úsilie a opätovne potvrdzujú výzvu na komplexné zastavenie izraelskej agresie proti palestínskemu ľudu a vstup humanitárnej pomoci,“ napísal v statuse na platforme X vysokopostavený predstaviteľ Husajn aš-Šajch.

Európska komisia víta prímeria

Predsedníčka Európskej komisie ocenila prímerie a nariadila zvýšenie dodávok humanitárnej pomoci v čase prímeria. „Európska komisia urobí všetko pre to, aby cez túto prestávku dodala do Pásma Gazy výrazne viac humanitárnej pomoci,“ uviedla vo vyhlásení von der Leyenová a dodala, že „dohodu z celého srdca víta“.

Biden ocenil prepustenie rukojemníkov

Podľa Bidena dohoda umožní prepustenie ďalších amerických rukojemníkov. Nemenovaný americký predstaviteľ podľa agentúry Reuters hovoril o troch osobách vrátane trojročného dievčatka. Výmenou za to by sa malo dostať na slobodu 150 väznených palestínskych žien a maloletých.

„Spojené štáty vítajú dohodu o prepustení 50 rukojemníkov vrátane amerických občanov, ktorých Hamas zadržiava od útoku na Izrael zo 7. októbra.“ uviedol minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Podľa Ruska prímerie deeskaluje konflikt

Dohodu ocenilo aj Rusko. „Moskva víta dohodu o štvordňovom prímerí medzi Izraelom a Hamasom, ku ktorej Rusko vyzývalo od eskalácie konfliktu,“ informovala Maria Zacharovová.

Čína je znepokojená obeťami

Čína apelovala na dvojstranné riešenie konfliktu. Ako uvádza Xinhua prezident Si varoval pred kolektívnym trestaním Palestínčanov a zdôraznil, že jediným riešením konfliktu je dvojštátne riešenie. „Konflikt v Gaze pokračuje už druhý mesiac. Čína je vážne znepokojená tým, že konflikt spôsobuje obrovské civilné obete a humanitárnu katastrofu a má tendenciu sa rozširovať a prelievať,“ povedal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok