Putin oznámil, že treba hľadať spôsoby, ako ukončiť vojnu na Ukrajine. Rusko podľa neho nikdy neodmietlo účasť na mierových rokovaniach

23.11.2023 06:00

Ruský prezident Vladimir Putin v prejave na virtuálnom summite G20 povedal, že je potrebné hľadať spôsoby, ako zastaviť tragédiu vojny na Ukrajine. Vyjadril sa tak ku konfliktu, ktorý Moskva sama začala minulý rok nevyprovokovanou inváziou do susednej krajiny na základe svojho rozhodnutia. Šéf Kremľa tiež vyhlásil, že Rusko nikdy neodmietlo účasť na mierových rokovaniach s Kyjevom.

Russia_China_Putin753822.jpg
Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Stiahnutie vojsk je riešením

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však v minulosti opakovane zdôraznil, že mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou sú možné len vtedy, ak Moskva stiahne svoje vojská z územia jeho krajiny.

Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na platforme Telegram reagoval na Putinov prejav slovami, že je to Rusko, kto „vyhladzuje“ ukrajinské civilné obyvateľstvo, a namiesto toho, aby „premýšľalo o ukončení tragédie na Ukrajine“, malo by stiahnuť svoje invázne vojská z krajiny.

„Jediným účinným riešením, ktoré je zatiaľ mimo Putinovho chápania, je okamžité stiahnutie okupačných ruských vojsk zo suverénneho územia iného štátu. Potom si sadnúť za rokovací stôl a diskutovať o platbách, kompenzáciách a ďalších právnych dôsledkoch vojny,“ napísal prezidentský poradca.

Vyzvali ho na ukončenie vojny

„Na summite som vyzval ruského prezidenta Putina, aby ukončil konflikt na Ukrajine a stiahol ruské vojská, aby sa vojna mohla konečne skončiť,“ povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Poznamenal, že sa k stretnutiu pripojil spolu s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou, ktorá bola v Berlíne na nemecko-talianskych vládnych konzultáciách.

Putin sa nezúčastnil na predchádzajúcich dvoch summitoch veľkých ekonomík G20, ktoré sa konali v Indonézii a Indii za osobnej účasti svetových štátnikov a ďalších najvyšších predstaviteľov, jeho miesto zaujal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Ruský prezident musel svoju účasť zrušiť pre zatykač, ktorý na neho vydal Medzinárodný trestný súd v súvislosti s úlohou ruského lídra pri zavlečení ukrajinských detí do Ruska.

Obilie do Afriky

Putin vyhlásil, že Rusko je pripravené spolupracovať v medzinárodných organizáciách vrátane skupiny BRICS, do ktorej patria Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika. Uviedol tiež, že Rusko vyslalo do Afriky prvé lode s bezplatnými dodávkami obilia.

Ruský minister poľnohospodárstva Dmitrij Patrušev minulý týždeň uviedol, že Rusko do konca roka pošle do Afriky 200-tisíc ton pšenice zadarmo a že prvé dve lode s celkovým množstvom 50-tisíc ton pšenice už opustili ruské prístavy a smerujú do Somálska a Burkiny Faso.

Rusko pozastavilo svoju účasť na obilných dohodách, ktoré napriek vojne na Ukrajine umožňovali vývoz obilia a iných potravín z tejto bojujúcej krajiny a pomáhali zabezpečiť potravinovú bezpečnosť vo svete.

Ukrajina minulý týždeň oznámila, že cez obilný koridor, ktorý krajina vytvorila po tom, ako Rusko v júli odstúpilo od obilných dohôd, už prešlo viac ako 150 lodí.

Kto stál za výbuchmi?

Putin vo svojom prejave spomenul aj minuloročné výbuchy na plynovodoch Nord Stream, ktoré označil za štátny terorizmus.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov tento mesiac uviedol, že pribúdajú náznaky ukrajinskej účasti na poškodení plynovodov.

Podľa tlačovej agentúry TASS tak Peskov urobil v reakcii na článok amerického denníka The Washington Post, ktorého zdroje uviedli, že škody koordinoval veliteľ ukrajinských špeciálnych jednotiek.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok