Jaurová prirovnala Ficov program k Mečiarovmu z 1994. Mažgút: S Bruselom sme ako v manželskom zväzku

22.11.2023 11:51

V najnovšej časti relácie Král na ťahu sa proti sebe postavili zástupcovia strán Smer-SD a Progresívne Slovensko. Zástupcami ľavičiarov boli Marián Kéry a Ján Mažgút. Progresívci boli v zostave Tomáš Valášek a Zora Jaurová. Súčasťou debaty boli témy ako programové vyhlásenie vlády, zahraničná politika Slovenska, trináste dôchodky a aj prístup vládnucich strán k novinárom.

Kral na tahu Brano Kral
Foto: ta3

Programové vyhlásenie vlády

Diskusiu otvorili najaktuálnejšou témou, prejavením dôvery parlamentu a oficiálnym prijatím programového vyhlásenia. Poslanci zo strany PS vyjadrili svoju nespokojnosť.

Jaurová sa vyjadrila, že ide o veľmi podobné programové vyhlásenie ako z čias Mečiarovej vlády. „Vyhľadala som si Programové vyhlásenie vlády Vladimíra Mečiara z roku 1994. Musím povedať, že minimálne v niektorých kapitolách sa tieto dva dokumenty až zarážajúco podobajú. Používajú rovnaký jazyk, rovnaké naratívy. Ale to Programové vyhlásenie Vladimíra Mečiara sa mi v niektorých častiach, osobitne čo sa týka zahraničnej politiky alebo kultúry, zdalo ešte o trochu progresívnejšie,“ povedala Jaurová.

Poslanci Smeru na to reagovali, že program je pripravený pre ľudí a chcú vďaka nemu zlepšiť život na Slovensku.

Zahraničná politika

V otázke suverenity štátu, rozhodovania v otázkach Európskej únie a celkovej zahraničnej politiky má strana Smer-SD jasno. Podľa poslancov nechce meniť doterajšie smerovanie štátu, chce však hájiť národne záujmy aj na zahraničnej pôde.

„Sme plnohodnotným členom Európskej únie. Viete, to je ako v manželstve. Aj vy so svojou manželkou nesúhlasíte absolútne vo všetkom. Tiež jej niekedy poviete "nie", aj ona vám povie "nie". Neprikyvujete si navzájom na všetko,“ dodal Mažgút s tým, že nejde o úplný nesúhlas s medzinárodným spoločenstvom. Tvrdí, že ide o to, aby sme robili rozhodnutia, ktoré budú výhodné najmä pre Slovensko.

Almužna alebo plnohodnotná pomoc

Otvorili tiež tému 13. dôchodkov. Progresívci odmietajú riešenie aktuálnej vlády. „Dôchodcovia si zaslúžia viac ako milodary vo forme 13. dôchodku. Ak sa ma spýtate, čo dôchodca naozaj potrebuje, tak vám odpoviem, že solídnych 12 dôchodkov predtým, ktoré sú natoľko dôstojné a natoľko reprezentatívne, že nepotrebujú 13. dôchodok, aby si mohli dovoliť darčeky,“ povedal Valášek.

Často spomínaný 13. dôchodok vidia v strane PS ako “populistické“ riešenie. Dodávajú, že je potrebné naštartovať ekonomiku štátu a zvýšiť bežné dôchodky. V diskusii zaznelo aj to, že je to beh na dlhú trať. Išlo by o posun k lepšiemu až v rámcoch ďalších rokov.

Novinári vs. vláda

Na vlnu aktuálnych vyjadrení o správaní premiéra k médiám argumentujú, že Fico novinárov neobchádza. Vyjadrenia sú verejné vďaka sociálnym sieťam a štátnym webovým stránkam, podotkli poslanci zo Smeru. Naznačili tiež, že aktuálna situácia vychádza aj z faktu, že práca novinárov je selektívna. Zároveň poslanec Mažgút vytiahol vyjadrenie novinára, ktorý sa verejne vyjadril, že sa s premiérom chce stretávať, nie kvôli novinárskym účelom, ale „aby mu mohol robiť zle,“ prečítal poslanec.

Jaurová odpovedala, že vyjadrenie by nemali hodnotiť. „Nám politikom neprislúcha hodnotiť čo a kde povedal nejaký novinár.“

Hádku zástupcov strán o tom, kto porušuje zákon nakoniec ukončil moderátor, ktorý to uviedol na pravú mieru z hľadiska práva.

 „Pri informovaní na seba narážajú dve ústavne práva. Právo na súkromie a právo informovať a byť informovaný. Množstvo judikátov najvyššieho súdu rozhodlo o tom, že obidve ústavne práva nemôžu fungovať bez toho, aby jedno neustúpilo na úkor druhého. V tomto prípade Judikatúra SR rozhodla, že právo na súkromie, právo politikov, ustupuje. Právo verejnosti je tomu nadradené, pretože sú to demokratické princípy.“

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok