Peniaze pre dôchodcov pôjdu z deficitu. Budú to musieť zaplatiť naše deti, hovorí Viskupič

21.11.2023 15:03

Počas najnovšej časti relácie V téme boli hosťami v ta3 minister sociálnych vecí Erik Tomáš (Hlas-SD) a poslanec Marián Viskupič (SaS). Diskutovali o aktuálnych témach ako zdanenie bánk alebo finančné zdroje na 13. dôchodky.

Tomáš a Viskupič
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Trináste dôchodky

Témou boli opäť aj 13. dôchodky a vyjadrenie vlády, že dôchodcom príde v decembri tohto roka príspevok 300 eur. Niektorí penzisti tak dostanú na konci roka od 350 do 600 eur. Poslanec Viskupič, ktorý pôsobí vo výbore pre financie a rozpočet v Národnej rade, sa vyjadril, že peniaze pre dôchodcov pochádzajú z dlhu. „Tohtoročný deficit má 8 miliárd. Áno. Možno mešká nejaká investícia. Možno tam našli priestor. Treba však, aby občania vnímali, že peniaze sa našli v deficitnej časti. Slovenský rozpočet plánoval 8-miliardový dlh pre tento rok. Ak tam našli peniaze, je to už deficitné,“ povedal na margo zvyšovania sumy.

Dodal tiež, že terajšia pomoc pre dôchodcov môže byť na úkor mladých ľudí v budúcnosti. „Jedného dňa to bude treba splatiť. To, že sa dnes zakrývame väčšou perinou na akú krajina a ekonomika má, raz budú musieť zaplatiť naše deti.“

Finančné zdroje pre rozdávanie

Vzhľadom na to, že aktuálna vláda sa zaviazala dotovať viac peňazí dôchodcom (približne 800 miliónov eur) a do regiónov (približne miliardu eur), v roku 2024 sa politickí reprezentanti strán rozprávali aj o finančných zdrojoch pre tieto aktivity.

Erik Tomáš sa vyjadril už známym faktom, že časť zisku pre štát bude vyššie zdaňovanie bánk. „Chceme mimoriadne zdaniť tučné príjmy bánk, pretože banky majú rekordné zisky,“ povedal minister.

S týmto riešením však nesúhlasí strana SaS, ktorá to vidí ako potenciálny problém: „Banky budú mať v tomto roku možno 800 miliónov eur, možno v ideálnom prípade necelú miliardu eur zisku. To sa javí veľa, ale tých bánk je 25. Keď to vydelíte, na priemernú banku vychádza 40 miliónov eur. Banky musia byť ziskové zo zákona. Viete, nemôžete zobrať celý sektor a povedať, že je to veľa,“ argumentoval Viskupič a porovnal zisky bánk na Slovensku s Českou republikou: „Slovenské banky sú štvrtinovo ziskové proti českým.“ Spomenul tiež, že ako jeden z reálnych dôsledkov vidí zvyšovanie úverov a premietnutie udalostí do vyšších poplatkov.

Ospravedlnenie nepadlo

Počas rozhovoru si vyžiadal minister Tomáš od poslanca Viskupiča ospravedlnenie. Poslanec za SaS mal verejne zopakovať vyjadrenie, ktoré pred voľbami zverejnila strana Hlas a následne mal tvrdiť, že výrok má byť dôkazom o ich nedodržaní slova. „Strana hlas nevstúpi do takej koalície, ktorá nebude garantovať 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku.“

Minister sociálnych vecí sa bránil, že vo výroku nie je spomenutý konkrétny termín. „V tom výroku sa vôbec nespomína žiaden čas ani termín, že by to malo byť v tomto roku. Čakám od pána poslanca, lebo ho považujem za jedného tých korektnejších poslancov, že to uvedie na pravú mieru.“

Za výrok sa však poslanec ospravedlniť nechcel. „Nevidím nutnosť sa ospravedlňovať,“ povedal Viskupič.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok