Trump sľubuje Afroameričanom lepšiu budúcnosť, vyzýva ich k podpore

TA3 ČTK
20.8.2016 10:36

Donald Trump, kontroverzný republikánsky kandidát na prezidenta, sa začal usilovať o hlasy černošských voličov. Na predvolebnom zhromaždení v michiganskom Dimondale ich priamo vyzval, aby nevolili demokratov a dali šancu jemu.

Sľubuje lepšiu budúcnosť

Podľa agentúry AP kritizoval demokratov, že hlasy čiernych Američanov považujú za isté. "Dnes žiadam o hlas každého občana afroamerického pôvodu v tejto krajine, ktorý si želá lepšiu budúcnosť," povedal Trump na zhromaždení na predmestí Lansingu, kde však žije prevažne biele obyvateľstvo.

Zároveň podotkol, že černošskí voliči nemajú čo stratiť, keď ho budú voliť. "Žijete v biede, nemáte dobré školy, nemáte prácu, 58 percent vašich detí nemá zamestnanie - čo môžete do hája stratiť?" povedal na ich adresu.

Doterajšie prieskumy podľa AP ukazujú, že kandidátka demokratov Hillary Clintonová má medzi černošskou populáciou výrazný náskok. Terajší demokratický prezident Barack Obama získal pri znovuzvolení v roku 2012 podporu približne 93 percent všetkých černošských voličov.

Clintonovej kampaň reagovala

Trump už v minulosti obvinil Clintonovú, že Afroameričanov vidí "len ako volebné hlasy, nie ako ľudské bytosti, ktoré si zaslúžia lepšiu budúcnosť". Dodal, že černošskí obyvatelia sa na mnohých miestach, napríklad v priemyselných mestách ako Detroit, stali utečencami vo vlastnej krajine.

"To je tak ignorantské, až to volá do neba," reagovala kampaň Clintonovej na Twitteri. Jej hovorkyňa neskôr vydala vyhlásenie, že Trump ukazuje, že o afroamerickej komunite nevie vôbec nič, pokiaľ ju opisuje ako chudobnú a nezamestnanú.

"Donald Trump sa pýta, čo môže afroamerická komunita stratiť, ak ho bude voliť. Odpoveď znie, že môže stratiť všetko kvôli mužovi, ktorý spochybňuje občianstvo prvého afroamerického prezidenta, uctieva bielych rasistov a bol žalovaný za diskrimináciu farebných," uviedol vo vyhlásení Marlon Marshall, člen kampane Clintonovej.

Chýba mu disciplína

V prieskume agentúry Reuters z 9. augusta Clintonovú podporilo 42 percent Američanov, Trumpa 35 percent, čo by naznačovalo, že Clintonová zvyšuje náskok nad republikánskym kandidátom.

To, že Clintonová mieri do Bieleho domu, napísal vo svojom komentári holandský denník de Volkskrant, podľa ktorého Trumpovi zásadne chýba disciplína. "Neodolá pokušeniu osobných tvrdých útokov na súpera a v dôsledku toho uráža celé skupiny voličov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok