Trump mierni slovník, kontroverzné výroky pripísal vzrušeniu z debát

ČTK
19.8.2016 12:03

Republikánsky uchádzač o americké prezidentské kreslo Donald Trump po prvýkrát od začiatku volebnej kampane pripustil, že niektoré jeho výroky môžu voličov popudiť a spôsobiť im bolesť.

Trump mierni slovník, kontroverzné výroky pripísal vzrušeniu z debát
SITA/AP

Snahy o zlepšenie preferencií

Na volebnom zhromaždení v severokarolínskom meste Charlotte vyjadril Trump ľútosť a povedal, že svoje kontroverzné slová prenáša pod vplyvom "vzrušených debát".

"Niekedy pri vzrušených debatách, keď hovoríte o množstve tém, nevyberáte slová a môžete povedať niečo zlé. To sa mi stalo," prečítal Trump svojim stúpencom text dopredu pripraveného prehlásenia. "Verte tomu alebo nie, je mi to naozaj ľúto. Najmä v prípadoch, keď to môže spôsobiť ľudskú bolesť," dodal.

Podľa analytikov Trumpovo ospravedlnenie suvisí so snahou vylepšiť voličské preferencie, ktoré dlhodobo zvýhodňujú Trumpovu demokratickú súperku Hillary Clintonovú. Newyorský miliardár v minulých dňoch zmenil aj zloženie svojho volebného štábu, aby vylepšil postavenie v prieskumoch, v ktorých za Clintonovou zaostáva približne o osem percent.

O ženách, prisťahovalcoch a moslimoch

Republikánsky magnát nedávno pobúril veľkú časť verejnosti svojimi kritickými poznámkami na adresu moslimskej rodiny, ktorej člen zahynul ako príslušník americkej armády v Iraku. Americká tlač taktiež neustále komentuje jeho predošlé výroky o ženách, prisťahovalcoch a moslimoch.

Podľa agentúry AP však republikánsky kandidát už svoj slovník upravil a vystupuje menej bojovne. Na zhromaždení v Charlotte povedal, že "chce byť hlasom každej zabudnutej oblasti v tejto krajine, ktorá dúfa v lepšiu budúcnosť a čaká na ňu". Vo svojom úsilí nepoľaví, kým "každé dieťa bez ohľadu na farbu pleti nebude mať možnosť splniť si svoj americký sen".

Trump si podľa reklamných kancelárií v budúcich desiatich dňoch rezervoval pre svoju kampaň reklamný priestor na Floride, v Severnej Karolíne, Ohiu a Pensylvánii za 5 miliónov dolárov, čo je jeho prvá investícia tohto druhu od nominačnej konferencie. Clintonová už do politickej reklamy za rovnaký čas investovala 75 miliónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok