Rekordér Bolt ovládol aj finále na 200 m. Som najväčší, hovorí

TA3 TASR SITA
19.8.2016 07:23

Jamajčan Usain Bolt ovládol na OH 2016 v Rio de Janeiro aj finále behu na 200 m. Obhajca titulu a svetový rekordér triumfoval časom 19,78 s a získal ôsme zlato spod piatich kruhov v kariére.

Rekordér Bolt ovládol aj finále na 200 m. Som najväčší, hovorí
SITA/AP

Pod dvadsať sekúnd

Jamajský superšprintér Usain Bolt po zlatom olympijskom hetriku na stovke dosiahol tento vskutku historický výsledok aj na 200 m. Vo finále dvojstovky na olympijských hrách v Riu de Janeiro Bolt zabehol čas 19,78 s a ako jediný z finálovej osmičky sa dostal pod 20 sekúnd.

Striebro si vybojoval mladý Kanaďan Andre de Grasse (20,02) a bronz prekvapujúco patrí Francúzovi Christophovi Lemaitrovi (20,12). Až šiesty skončil americký favorit Lashawn Merritt (20,19). Jediný Američan vo finále sa zďaleka nepriblížil k svojmu tohtoročnému svetovému maximu (19,74).

Vo finálovej osmičke chýbali a o medaily nezabojovali ďalší spolufavoriti - Američan Justin Gatlin a Jamajčan Yohan Blake. Strieborný z vlaňajších MS v Pekingu Gatlin skončil v súčte semifinálových behov na prvom nepostupovom - deviatom mieste, keď dosiahol 20,13. Na finále mu chýbali 3 stotiny sekundy.

bolt-4_0a000002-962a-d620.jpg

"Som najväčší"

"Keď na niečom pracujete dlho a veľmi tvrdo, potom príde moment šťastia a úľavy. Práve ho prežívam. Už len to, že som sem prišiel a všetko do seba správne zapadlo, je skvelý pocit. Nie som už najmladší a taký čerstvý ako kedysi, ale vzrušenie zo zlatej medaily je rovnaké, a to je podstatné. Koncentrujem sa na to, čo chcem robiť. Ak toto všetko už nebude fungovať, potom to už nebude Usain Bolt," povedal Bolt v prvej reakcii po finále na 200 m pre BBC. Po chvíli dodal: "Už nepotrebujem nič ďalej dokazovať. Som najväčší."

Čerstvo osemnásobný olympijský víťaz Bolt pred finále na 200 m utrúsil, že na obľúbenej trati sa pokúsi o svetový rekord, ale aj vzhľadom na náročnejšie podmienky - chlad a mokrá dráha po daždi - to nebolo možné. Bolt nastúpil v šiestej dráhe a na štarte predviedol štvrtý najhorší reakčný čas z finálovej osmičky.

Už po niekoľkých desiatkach metrov si utvoril náskok a po vybehnutí zo zákruty o jeho víťazstve nebolo pochýb. Zrýchlenie na záver už neprišlo, akoby nechcel zbytočne plytvať so silami. Výsledkom bolo 19,78 s, čiže navlas rovnaký čas aký dosiahol takmer dvojmetrový obor medzi šprintérmi v semifinále.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok