Bolt triumfoval aj v behu na 100 metrov. Chcel byť ešte rýchlejší

TA3 SITA
15.8.2016 08:14

Vo finále behu na 100 m na olympijských hrách v Riu Bolt zvíťazil výkonom 9,81 s. Striebro si vybojoval Američan Justin Gatlin (9,89) a bronz má Kanaďan Andre de Grasse (9,91). Dvadsaťdeväťročný Bolt získal do zbierky siedme zlato z olympijských hier a v Riu ju ešte bude môcť doplniť o ôsme a deviate.

Bolt triumfoval aj v behu na 100 metrov. Chcel byť ešte rýchlejší
SITA/AP

Chcel bežať rýchlejšie

"Po semifinále sme mali len málo času na oddych, preto to bola poriadna výzva. Niekto povedal, že sa môžem stať nesmrteľným. Ešte dve zlaté a môžem to celé zabaliť. Nesmrteľnosť!" povedal Usain Bolt v prvej reakcii podľa BBC.

"Som naozaj šťastný, ale čakal som, že budem rýchlejší. Víťazstvo je však podstatné. Po semifinále som sa cítil extrémne dobre, chcel som bežať rýchlejšie, ale pre krátkosť času na oddych to nebolo možné. Zvyčajne sú to dve hodiny medzi semifinále a finále, teraz to bola iba hodina a dvadsať minút. Dosiahol som to, pre čo som toľko trénoval. Hovorím však, ešte nie je koniec. Vydržte, ešte dve vystúpenia," doplnil Bolt.

Bučanie Bolta šokovalo

Bolt sa vyjadril aj k otázke, čo si myslí o nesúhlasných prejavoch z publika na Olympijskom štadióne na adresu jeho súpera Justina Gatlina. Bývalého dopingového hriešnika a olympijského víťaza z Atén 2004 totiž diváci pri príchode na finále vybučali. "Bol som veľmi prekvapený, až šokovaný. Prvýkrát som zažil, že na štadióne pred pretekmi niekto bučal."

Svetový rekordér Bolt prišiel do Ria de Janeiro s ambíciou potvrdiť status atletickej legendy. Jedenásťnásobný majster sveta bude o necelý týždeň tridsiatnikom (nar. 21. 8. 1986) a v tomto roku pre zranenie absolvoval oveľa menej štartov, ako si naplánoval. Napriek tomu už na stovke potvrdil svoju dlhodobú extratriedu.

Pri miernej podpore vetra 0,2 m/s mal druhú najhoršiu štartovnú reakciu z osmičky finalistov (0,155). Až do polovice pretekov útočil zozadu a na úroveň dovtedajšieho lídra Gatlina sa dostal na 60 - 70 m. Dvadsať metrov pred cieľom však prefrčal okolo svojho amerického vyzývateľa a s prehľadom dovŕšil zlatý hetrik na 100 m na olympijských hrách.

bolt2_0a000002-5c8f-6854.jpg

Čas 9,81 s je v jeho podaní najlepším v tejto sezóne. Zároveň je výrazne slabším, než aké dosiahol pri dvoch predchádzajúcich olympijských triumfoch. V Pekingu 2008 finišoval vo vtedajšom svetovom rekorde 9,69 s a v Londýne 2012 zasa v olympijskom rekorde 9,63. Medzitým na MS v Berlíne totiž utvoril dodnes platný svetový rekord 9,58 s.

"Bolo to fantastické predstavenie Usaina Bolta, ktorý v závere spomalil a mohol si povedať, mám to. Toto finále nebolo o dosiahnutí rýchleho času, ale o víťazstve a potvrdení miesta na vrchole. Bolt je úžasný ambasádor športu, ktorý vyrobil značku pre seba aj všetkých Jamajčanov. Davy opäť raz šalejú, Bolt inšpiruje množstvo mladých," uviedol štvornásobný olympijský víťaz Michael Johnson v prvej reakcii pre BBC One.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok